Heerenveen neemt 47 burgervoorstellen aan voor een aantrekkelijker centrum

Meer bankjes, fietsenstallingen watertappunten of meer groen, cultuur? In Heerenveen was zaterdag de presentatie van concrete plannen voor het centrum van die plaats. Het was de slotbijeenkomst van de zogenoemde G1000 Heerenveen. Ideeën daarvoor waren op een burgertop naar voren gebracht en in de afgelopen maanden uitgewerkt door tien werkgroepen.
© Gemeente Hearrenfean
De voorstellen lopen van klein en concreet zoals meer bankjes, fietsenstallingen watertappunten, tot grotere en duurdere plannen uiteen. Zo zou er meer groen moeten komen en meer ontmoetingsplekken. Ook zou er meer ruimte voor cultuur moeten komen met een cultuurpark, cultuurhuis, cultuurbureau en een cultuurroute.
Een duurder plan is om twee historische bruggen, Hoofdbrug en Garstenbrug, terug te laten komen. Eerder zijn die bruggen vervangen door een dam met het idee dat het centrum beter bereikbaar werd voor alle verkeer. Het centrum is daardoor afgesloten voor boten. En meer boten geeft meer drukte en sfeer aan het centrum.
Een ander plan is om Friese markthal te bouwen als verbinding tussen het Gemeenteplein en het Ernst van Harenplein. De hal zou gebruikt kunnen worden voor markten, tentoonstellingen en evenementen.
© Gemeente Hearrenfean
De voorstellen zijn zaterdag gepresenteerd aan een speciaal ingestelde burgerraad onder leiding van burgemeester Tjeerd van der Zwan. Die raad van inwoners van de gemeente beoordeelde de plannen en maakte een keuze welke voorstellen worden uitgevoerd. Uiteindelijk zijn 47 van de 51 voorstellen overgenomen door de raad.
De voorstellen die zijn aangenomen, worden als het kan uitgevoerd door de burgers zelf. De voorstellen worden ook aan de gemeenteraad aangeboden met het verzoek ze in behandeling te nemen.