Duo achter energieplan Wijnjewoude verkozen tot 'Plattelandspioniers' van Nederland

Frans Pool en Pieter de Kroon van het project Wijnjewoude Energie Neutraal zijn verkozen tot 'Plattelandspioniers' van Nederland.
© VPRO, Stan Bouman
Het plan van Frans Pool en Pieter de Kroon is om met de inwoners het dorp Wijnjewoude in 2025 energieneutraal te maken. Iedereen doet mee aan besparingen en draagt, naar vermogen, bij om de groene stroom op te wekken. De lokale boeren zijn de belangrijkste energieproducenten, met zon- en windenergie, maar vooral met de gezamenlijke productie van groen gas uit koeienmest.
In de zoektocht van het televisieprogramma VPRO Tegenlicht naar plattelandspioniers hadden er zich meer dan 75 pioniers aangemeld. Mensen konden op de plannen stemmen. Vijf finalisten kwamen daaruit: twee door het publiek gekozen en drie door een jury. De finalisten presenteerden hun ideeën zaterdagavond op een speciale bijeenkomst van het programma. Daar werden de winnaars bekend gemaakt.
De jury prees het werk van de mannen vanwege hun enthousiaste verhaal en ziet Wijnjewoude als een voorbeeld voor andere plaatsen in de landelijke energietransitie. Ook prees de jury het gebruik van de bestaande infrastructuur voor vervoer het opwekken van biogas.
Met de winnaar gaat VPRO Tegenlicht een korte video opnemen.