Friese brandweerposten met nieuw materieel beter uitgerust

Tien Friese brandweerposten zijn voortaan weer beter uitgerust op de hulpverlening. In Joure kregen korpsen uit onder andere Balk, Burgum, Grou, Lemmer en Wolvega zaterdag nieuwe auto's en boten om zo hun taken op en bij het water te kunnen uitvoeren.
Nij materieel foar Fryske brânwacht
"In de auto's zijn verschillende zaken zoals zwemvesten, AED-koffer, redlijnen, verbindingsmiddelen voor communicatie, flippers, helmen met verlichting, maar ook drijvers met prikhaken om slachtoffers op een goede manier van het ijs te krijgen", legt Piet van der Vlist van de brandweer uit. Deze teams zijn niet de duikteams van de brandweer. "Het gaat om drenkelingen die aan de oppervlakte zichtbaar zijn."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Vorig jaar moest de dienst 40 keer in actie komen. "Het gaat dan om zaken als een persoon of voertuig te water, een omgeslagen zeilboot of een schip in de problemen."
In Fryslân zijn in totaal tien zogenoemde 'oppervlaktereddingsteams'. Het materieel komt vooral in de waterrijke gebieden. De brandweer is blij met de uitbreiding. "Nu kunnen mensen nog sneller helpen." Met de zomer voor de deur denkt hij het wel weer druk te krijgen.
Piet van der Vlist
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust