'Expeditie Oerpolder': fietsen door It Heidenskip en leren over de rijke geschiedenis

Mensen die zomaar van de fiets stappen en een paar minuten stil naast de fiets staan. Het is een vertrouwd beeld voor de bewoners van Workum en It Heidenskip sinds vorig jaar de audio-app 'Expeditie Oerpolder' online is gekomen.
Fytspaad troch it Heidenskip © Omrop Fryslân
Met de app op de telefoon kan een route worden gefietst die begint bij de Waag in Workum en eindigt in It Heidenskip. De stem op de app vertelt waar de fietser langs moet, maar dat is niet het enige. Er zijn verhalen over de rijke geschiedenis van It Heidenskip, vaak verteld door de Heidenskipsters zelf.

Hylke Speerstra

De tocht is tien kilometer lang en op 13 punten op de route wordt een verhaal verteld. Schrijver Hylke Speerstra is een van de mensen die aan het woord komt. Voor zijn boek 'De Oerpolder' heeft hij veel historische verhalen boven water gekregen. Een van de andere mensen die aan het woord komt is een vrouw van 86 jaar die vertelt over de winkel die haar ouders vroeger hadden.
De app is vorig jaar online gekomen. In het eerste jaar is de app 5.000 keer gedownload, maar dat wil niet zeggen dat de tocht ook 5.000 keer is gefietst. Heidenskipster Gerrit Twynstra, die ook meewerkte aan de ontwikkeling van de app, durft niet een aantal te noemen. Hij constateert dat er regelmatig groepjes fietsers door It Heidenskip fietsen die zo nu en dan stilstaan. Iemand die alles fietst en beluistert, kan wel drie uur onderweg zijn.
It Heidenskip is de namme fan de streek én de namme fan it doarpke. It doarpke wurdt ferdield yn 'de Hel' en yn 'Brânburren', in gebiet like grut as Ljouwert.
Gerrit Twynstra
In Buro de Vries van 26 mei is een sfeerreportage te horen van programmamaker Geartsje de Vries die met Heidenskipster Gerrit Twynstra aan de hand van de app de tocht fietst.