Meest verwaarloosde kerk van Friesland is nu het pronkstuk van Dedgum

Het was de laatste kerkelijke bouwval van Friesland, maar nu is het een pronkstuk: het kerkje van Dedgum is voor 800.000 euro volledig gerestaureerd. Bijna een jaar lang stond het godshuis in de steigers, op 24 mei is de kerk officieel weer geopend.
Tsjerke Dedzjum
De Stichting Alde Fryske Tsjerken nam het gebouw in 2014 over van de Protestantse Gemeente Tjerkwerd-Dedgum. Al jaren was er geen onderhoud verricht aan de kerk. Met de inwoners van Dedgum is gezocht naar een nieuwe functie voor het kerkgebouw.

Dorpshuis

Omdat Dedgum geen dorpshuis heeft, wilden de inwoners van het dorp graag dat hun kerk deze functie kon vervullen. Wensen: een vergaderruimte, een ontmoetingsplek, een bed & breakfast. En als het een beetje kon ook nog een uitkijkpunt in de kerktoren. Het bijzondere: alle wensen zijn vervuld.
© Omrop Fryslân
In 2014 werd de kerk de meest verwaarloosde kerk van Friesland genoemd. Er zaten scheuren in het pand, de toren was lang niet meer veilig, stenen zaten los en deuren waren kapot.

Kosten

De renovatie heeft ruim 800.000 euro gekost. De stichting en de dorpsbewoners hebben ruim anderhalve ton zelf opgehaald. Een groot gedeelte van het bedrag is afkomstig uit een anonieme schenking. Het keukentje van de vernieuwde kerk is door de inwoners van Dedgum zelf betaald.
Verslaggeefster Lennie Bronsveld bij de kerk van Dedgum
Vanuit de kerktoren kunnen toeristen vanaf nu de wijde omgeving van Dedgum zien. Op een hoogte van 20 meter is een uitkijkpost gerealiseerd. Wie niet naar boven wil, kan in het bed & breakfast op twee kleine televisieschermen meekijken. Er zijn namelijk vier camera's aan de kerktoren bevestigd.
© Omrop Fryslân
Naast alle veranderingen in het gebouw is de zaal van de kerk opgeknapt. Er is een nieuwe lichtinstallatie in de zaal gekomen en er hangen zes heaters om het gebouw in de winter aangenaam te verwarmen. Eenmaal in de maand wordt er nog een kerkdienst gehouden. Op de resterende dagen kunnen er nu andere activiteiten worden georganiseerd, want de kerkbanken zitten niet vast aan de vloer.
Waarnemend voorzitter Gerko Last van de Stichting Alde Fryske Tsjerken