'Weekend van de Begraafplaats' in Friesland: niet macaber, maar vol verhalen

Zes begraafplaatsen in Friesland doen mee aan het zogenoemde 'Weekend van de Begraafplaats.' Er zijn op 24 tot en met 26 mei met name rondleidingen op deze begraafplaatsen: de beheerders vertellen bijvoorbeeld over de verhalen achter sommige grafstenen. Het thema is dit jaar: 'Een plaats voor verhalen.'
Lennie op begraafplakken
In Oosterwolde nemen ze het thema letterlijk. Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo koppelde er een verhalenwedstrijd aan. Mensen konden een verhaal insturen over bijvoorbeeld een persoon op de begraafplaats, het verhaal achter een grafsteen of gewoon een verhaal over hun binding met de begraafplaats.
Verslaggever Lennie Bronsveld op de begraafplaats in Oosterwolde
In Elsloo zijn voor het eerst twee nieuwe strooivelden te bekijken. De ene is voor volwassenen bestemd en de andere voor kinderen. Op de begraafplaats van Elsloo liggen veel kinderen die nooit geregistreerd zijn. Voor hen is nu een monument gemaakt, deze staat op het strooiveld voor kinderen.

Graftrommels

Daarnaast zijn er negen graftrommels te zien. Dat zijn trommels met bloemen en versieringen van porselein. Met name tussen 1920 en 1945 zijn er veel graftrommels geproduceerd.
Verslaggever Lennie Bronsveld op de begraafplaats van Elsloo
Deze begraafplaatsen zijn tussen 24 en 26 mei open met het 'Weekend van de Begraafplaats':
- Driesum
- Elsloo
- IJlst
- Nieuwehorne
- Nieuweschoot
- Oosterwolde