Gemeente Leeuwarden geselecteerd voor de aanleg van drie 'Tiny Forests'

Gemeente Leeuwarden krijgt drie mini-bosjes, elk ter grootte van een tennisbaan. Deze zogenoemde 'Tiny Forests' zijn een initiatief van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Sinds maart konden Nederlandse gemeenten zich opgeven voor de aanleg van deze inheemse bosjes. Leeuwarden is een van de 15 geselecteerde gemeenten.
© Shutterstock.com
Met steun van de Postcodeloterij krijgt gemeente Leeuwarden 22.500 euro om de bosjes aan te leggen. Het eerste bosjes zal in november 2019 aangelegd worden bij de IKC Prins Mauritsschool in de wijk Bilgaard.

Klimaatvriendelijke bosjes

Het IVN is een organisatie die zich inzet voor natuureducatie en -beleving. De kleine bosjes moeten zorgen voor verkoeling, meer biodiversiteit en een beter waterberging bij regen.

Bijzonder buitenlokaal

"De combinatie van onderwijs, gezondheid en biodiversiteit was een belangrijke reden om ons als gemeente aan te melden," zegt wethouder Van Gelder. "Op deze manier leren leerlingen op een speelse manier met de natuur om te gaan in een bijzonder buitenlokaal."
De locaties van de andere twee bossen moet in 2020 bekend worden. De gemeente verklaart wel de 'Tiny Forests' het liefst aan te willen leggen bij scholen. Met een speciaal lesprogramma moeten kinderen worden opgeleid tot 'rangers' en zullen ze de bosjes onderhouden.