Hoe komt het met de twee basisscholen in Twijzelerheide?

De bestuurders van basisscholen De Reinbôge en It Twaspan in Twijzelerheide onderzoeken of de scholen meer kunnen samenwerken. Gemeente Achtkarspelen werkt mee aan het initiatief en gaf eerder al groen licht voor een nieuw onderkomen voor de scholen. Maar het is aan de beide besturen en de ouders van de kinderen of de scholen een samenwerkingsschool moeten vormen.
It Twaspan, een van de twee basisscholen in Twijzelerheide © Atze van der Ploeg, Omrop Fryslân
De scholen vallen onder Noventa, een vereniging voor christelijk primair onderwijs in Achtkarspelen, en stichting Roobol (Regionaal Orgaan Openbaar Basisonderwijs Lauwersland). De bestuurders geven aan dat samenwerking een stap kan zijn tot een samenwerkingsschool, maar dat dit op dit moment nog niet aan de orde is.
In andere plaatsen in Achtkarspelen zijn wel zogenoemde samenwerkingsscholen ontstaan, zoals in Boelenslaan. Maar of Twijzelerheide daar klaar voor is, blijft nog de vraag.

Scholen onder één dak

De bestuurders hebben eerder al aan Achtkarspelen gevraagd of de gemeente rekening wil houden met nieuwbouw van een basisschool. Er is financiële ruimte gereserveerd in het zogenoemde 'Integraal Huisvestingsplan' dat op 25 april door de gemeenteraad vastgesteld is. Hier staat in wat er de komende 10 tot 15 jaar met de schoolgebouwen moet gebeuren.
De scholen zouden in een multifunctioneel gebouw moeten komen met flexibele ruimtes, zo bleek eerder in mei. De basisscholen kampen op dit moment met gedateerde gebouwen en ruimtegebrek.

Gemeente geen zeggenschap over besluitvorming

Achtkarspelen is als gemeente voorstander van samenwerking, zo laten de scholen weten, maar heeft geen bevoegdheid in het proces. De scholen hebben de ouders van de kinderen intussen op de hoogte gebracht.