Nieuwe cultuurnota Leeuwarden: "Denk groot en blijf ambitieus"

Het was volle bak donderdagavond bij een bijpraatsessie van de Leeuwarder gemeenteraad over de nieuwe cultuurnota. Dat was enkele weken geleden heel anders, toen de bijeenkomst niet doorging vanwege te weinig aanmeldingen vanuit de gemeenteraad. Het culturele veld praatte de raad bij, want er moet een nieuwe cultuurnota worden gemaakt. Belangrijkste boodschap aan de politiek: heb lef en denk groot.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Diverse sprekers uit het culturele veld kwamen aan het woord, zoals Hilde Mulder van jeugdtheaterschool Meeuw. Zij roept de gemeente op om groot te denken en te investeren in zaken die er nog niet zijn. "Er wordt flink geïnvesteerd in de traditionele zaken, zoals een stadsschouwburg, een filmhuis of Neushoorn. Het is belangrijk om ook te investeren in culturele broedplaatsen en vernieuwende kunstenaars."

Geld uit andere potjes

Een opvallende inspreker was Baukje de Vries van het Leeuwarder Ondernemers Fonds (LOF). Zij hebben vorig jaar één miljoen euro in Culturele Hoofdstad gestoken en zijn cultureel gezien wakker geworden, aldus De Vries. "We hebben gezien dat het mensen naar de stad brengt. Daarnaast hebben we geleerd dat we breed moeten denken. Cultuur moet overal uit gefinancierd kunnen worden."
Ook zij heeft een boodschap voor de raad: "Investeer in jongeren, want die zijn heel erg belangrijk voor de toekomst van de stad. Anders worden we een grijze en slapende stad."
De gemeente Leeuwarden trekt jaarlijks zo'n tien miljoen euro uit voor cultuur. Voor dit jaar is er zes ton extra beschikbaar gesteld voor de legacy van Culturele Hoofdstad. Er wordt nu gesproken over een nieuwe cultuurnota voor de periode 2021-2024.
Verslaggever Wendy Kennedy was bij de bijpraatsessie over de nieuwe cultuurnota

Geen urgentie

Sjoerd Bootsma van de organisatie die bezig is met het vervolg van Culturele Hoofdstad roept de gemeentepolitiek op om lef te houden. Hij vindt dat de urgentie om door te pakken na het Culturele Hoofdstadjaar mist. "Soms merk ik dat ik het nog heel erg aan het uit leggen ben, terwijl het voor onze snufferd staat wat we met elkaar gedaan hebben." Hoe dat volgens hem kan? "We zijn niet gewend om veel ambitie te hebben. Vorig jaar hadden we dat wel, maar dat moeten we nu vasthouden. We moeten het niet weer rustig aan gaan doen."

Meer gas erop

Harry Bevers van de VVD deelt deze zorg en voelt zich ook wel een beetje aangesproken. "We praten al heel lang over de legacy. Ik realiseer me dat dit te veel is blijven liggen. Misschien had ik daar zelf ook meer gas op moeten geven." Wel ziet hij de grote meerwaarde die cultuur als geheel voor Leeuwarden heeft en vindt dat er in moet worden geïnvesteerd. Maar het moet niet ten koste gaan van de bestaande organisaties.
"In de sectoren economie, marketing en toerisme zijn ook budgetten beschikbaar. We hebben afgelopen jaren gezien dat cultuur ons meer heeft opgeleverd dan alleen een beter cultureel klimaat, maar ook meer toerisme en een economische impuls", aldus Bevers.
Raadslid Harry Bevers van de VVD in Leeuwarden