Is er een Anja Haga-effect in Noardeast-Fryslân?

Haar affiche hangt overal in Dokkum en omstreken. Anja Haga uit Dokkum is al wekenlang druk aan het campagnevoeren als kandidaat-Europarlementariër voor de ChristeUnie-SGP. VOlgens de meeste opiniepeilers is haar derde plek op de lijst onverkiesbaar, maar Haga denkt zelf dat ze zeker niet kansloos is. Met steun van partijgenoten heeft ze daarom een persoonlijke campagne gevoerd door Fryslân, Groningen en Drenthe. Jan Huitema uit Makkinga is daarbij wel een inspirerend voorbeeld. Die stond in 2014 ook op een onverkiesbare plek op de VVD-lijst, maar werd gekozen met voorkeursstemmen.
Anja Haga mei har programmapunten foar it Europeesk Parlemint © Omrop Fryslân
Bijna iedereen in Dokkum is bekend met de naam Anja Haga, al is het maar van de verkiezingsaffiches die overal in de Bonifatiusstad hangen. Maar haar kennen en op haar stemmen is niet hetzelfde. "Ik gun het haar wel", zegt een Dokkumer die anoniem wil blijven. "Maar ik wil niet stemmen op een gezamenlijke ChristenUnie-SGP lijst."
Cor Kleefstra uit De Westereen is juist erg blij met de kandidatuur van Haga. "Ik vind het erg belangrijk dat er mensen in Europa zijn die Fryslân goed vertegenwoordigen. Ik denk dat ze hier in Dantumadiel veel stemmen krijgt." Plaatselijk is er daarom zeker sprake van een beperkt 'Anja Haga-effect', maar het blijft de vraag of dat genoeg stemmen oplevert voor een zetel in het Europees Parlement.
Anja Haga gaat daarom een paar spannende dagen tegemoet. Jan Huitema kwam in 2014 in het Europees Parlement met dank aan 26.000 voorkeursstemmen. Maar naast de voorkeursstemmen heeft ook haar partij genoeg stemmen nodig voor drie zetels. Pas in de nacht van zondag op maandag of pas zelfs op maandag wordt duidelijk of de missie van Haga slaagt.
Harkje nei stimmers yn Noardeast-Fryslân
Is der in Anja Haga-effekt yn Noardeast-Fryslân?