Friese historie: de Van Sminia's in Aldtsjerk

In onze serie over bijzondere gedenktekens van oude Friese adel zijn we vandaag in Aldtsjerk. Daar zijn twee grote rouw- of memoryborden opgeknapt van de Van Sminia's.
Roubuorden Aldtsjerk
Aldtsjerk is verbonden met de Van Sminia's. In de Pauluskerk hangen twee rouwborden van de familie uit de 18e eeuw. Johannes Rhala van Sminia werd maar 24 jaar, vertelt zijn bord. Het andere rouwbord is van familielid Willem van Vierssen. Beide borden waren er slecht aan toe. Erkend restaurateur Randolph Algera is voorzichtig omgegaan met de conservatie en restauratie van alle details.
Ynterieur fan de Paulustsjerke yn Aldtsjerk © Omrop Fryslân
Niet alleen het conserveren, maar ook het organiseren van het hele restauratietraject is specialistisch werk. Voordat het opknapwerk kan beginnen, is er negen jaar onderzoek gedaan en financiering geregeld. Provincie, het Rijk en beheerders van de kerk bekostigen het werk. Er zijn nog familieleden in leven van de Van Sminia's, die financieel bijgedragen hebben aan het behoud van de rouwborden van hun voorouders.
Omrop Fryslân zendt een reeks uit over bijzondere rouw- of herinneringsborden in het tv-programma Fryslân Hjoed. Deze week de rouwborden van de Van Sminia's in Aldtsjerk.