Fries Museum laat demente ouderen opbloeien met schilderijen

Een bezoek aan een museum is voor veel mensen een uitstapje waar ze niet al te lang over na hoeven te denken. Je pakt de auto of de fiets en je bent zo bij de kunst. Maar hoe is dat als je ouder bent, of als je dementie hebt? Het Fries Museum wil ook deze mensen bij de kunst betrekken, en heeft in samenwerking met de KwadrantGroep een speciaal programma opgezet.
© Fries Museum
Een team van museumdocenten heeft een speciale training gekregen om mensen met dementie rondleidingen te geven. Mensen met dementie hebben regelmatig problemen met het kortetermijngeheugen, en om daar omheen te werken wordt bij de nieuwe rondleiding juist het langetermijngeheugen aangesproken. De mensen krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen, en zijn sociaal meer in contact met elkaar.
Volgens het museum en de KwandrantGroep moeten musea voor iedereen toegankelijk zijn. Voor alle leeftijden, alle achtergronden en voor zowel mensen zonder als met beperking. De bewoners van verpleeghuis Parkhoven waren een van de eersten die de nieuwe rondleiding kregen.

Workshops

Naast speciale bezoeken wil het museum de kunst ook naar de mensen toe brengen. Het is belangrijk voor degenen die slecht ter been zijn. Een voorbeeld hiervan is de 'Kunstpraat-middag'. Een museummedewerker neemt dan een kunstwerk of een erfgoedstuk mee, en praat dan met mensen over deze objecten. Deze gesprekken kunnen bijvoorbeeld helpen om persoonlijke herinneringen weer naar boven te halen.

Opbloeien van een schilderij

Ester Kuiper, lid van de Raad van Bestuur van de KwadrantGroep, is blij met de samenwerking met het Fries Museum. "Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 hebben we intensief samengewerkt en het is mooi dat we dit voort kunnen zetten. Ieder mens is anders en wordt blij van andere dingen. De een puzzelt graag en de ander bloeit op van een schilderij."