146 leerlingen maakten het examen Fries

Het is donderdag de laatste dag van de examens op de havo en het vwo. En dat is ook altijd de dag van de vreemde moderne talen: Arabisch, Russisch, Spaans, Turks en Fries! Dit jaar hebben 146 leerlingen van middelbare scholen meegedaan aan het examen Fries, vier minder dan een jaar geleden. De 91 vmbo'ers waren woensdag aan de beurt en donderdag konden de 27 havisten en 28 vwo'ers aan de slag.
Eksamen Frysk
Op OSG Singelland in Drachten deden veertien leerlingen het examen Fries: acht van de havo en zes van het vwo. "De havo heeft meestal drie teksten, nu twee", vertelt docente Ans Wallinga. "Dus dat is even anders. De eerste tekst ging over geven en krijgen. Dus als je een cadeau krijgt, hoe ga je daarmee om? En ook hoe je een cadeau moet geven, de etiquette rond het geven en krijgen van cadeaus. En de tweede ging over slaap. Ik vond het best leuke teksten."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Havist Wieger denkt dat hij het wel haalt. Maar de kop van de tekst over slaap vond hij niet passen. "Die tekst heette 'Europa slaapt te weinig'. Maar ik vond het niet echt specifiek over Europa gaan. Het had ook wel 'Nederland slaapt te weinig' kunnen zijn."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Evenals bij de havisten, kregen de vwo'ers twee teksten voor de neus. Wallinga vond het 'pittige' teksten, maar Hiske, die het examen heeft gedaan, vond dat wel meevallen. "Op zichzelf wel, ja. Ik vind het wel wat hetzelfde als het examen Nederlands. De taal is anders, het niveau is net iets lager, maar je kunt het wel met elkaar vergelijken. Twee teksten en in totaal 38 vragen."
Voor die vragen hadden de leerlingen 2,5 uur de tijd. Op woensdag 12 juni krijgen de leerlingen te horen of ze geslaagd zijn of niet.
Verslaggever Bauke Deelstra nam een kijkje bij de examens op het Singelland