Henk de Jong: "Opluchting, het kon beide kanten op"

Henk de Jong schakelde met zijn club De Graafschap, SC Cambuur uit in de race om een ticket voor de eredivisie. Woensdagavond verloren de Leeuwarders met 2-0 van de club uit Doetinchem. Dat was niet genoeg, zondag werd het namelijk 1-1 in het Cambuurstadion. Voor Cambuur betekent dat, dat het seizoen erop zit. Henk de Jong moet nu in de finale van de play-offs zien of hij De Graafschap in de eredivisie kan houden.
© ANP
"Je ziet dat het twee kanten op kan, dat is nacompetitievoetbal." De Jong is dan ook blij dat de wedstrijd er op zit. In de wedstrijd werd het steeds lastiger voor De Graafschap om goed te blijven voetballen, maar De Jong heeft daar een logische reden voor: "Wij hebben 34 wedstrijden op de tenen gelopen. De eerstehelft van de competitie hebben wij het heel lastig gehad."
"Daarna hadden wij het op de rit, toen voetbalden wij écht heel goed. Zoals wedstrijden bij FC Groningen en Excelsior en Heracles Almelo thuis verloren wij, maar die moet je eigenlijk dik winnen. Toen ebte het wat weg. Dan merk je dat je er niet rechtstreeks inblijft, dat werkte tegen ons. Toen werden wij wat onzeker."
Cambuur heeft ook veel kansen gekregen en het had echt de andere kant op kunnen vallen, zo'n wedstrijd was het. Volgens De Jong is het dan ook niet logisch om er vanuit te gaan dat een ploeg als De Graafschap zomaar van een ploeg als Cambuur wint. Hij refereert aan Excelsior. Die degradeerden in het tweeluik tegen RKC Waalwijk.
"Er zit niet veel verschil tussen de eerste tien van de Keuken Kampioen Divisie en De Graafschap. Als je in de nacompetitie zit, kan Cambuur vrijuit voetballen, want wij moeten er eigenlijk inblijven. Onbewust krijg je dan druk. Dat kun je niet tegenhouden."
Trainer Henk de Jong
Voorafgaand aan de wedstrijden heeft De Jong, die volgend seizoen de trainer van Cambuur is, zich uitgelaten over eventueel promoveren van Cambuur. De Jong vindt dat Cambuur beter een of twee seizoenen later kan promoveren. "De kans is groot dat je in de komende twee jaar weer degradeert. Dan staat het nieuwe stadion er, maar dan ga je wel weer uit de eredivisie."
"Als je nu iets later promoveert, wordt de geldstroom ook anders. Wordt er in dat stadion eredivisie gespeeld, dan zit het elke wedstrijd vol met 15.000 man. Er zijn skyboxen, dus er komt zomaar een miljoen of anderhalf bij. Het ligt aan de inkomsten."

Tijd voor vakantie

Cambuur, het stadion en de inkomsten daarbij zijn zorgen voor later. De Jong moet er nu eerst voor zorgen dat De Graafschap in de eredivisie blijft. Hij zal niet direct met de turbo op naar Leeuwarden toe. "Ik moet eerst even op vakantie, ook in verband met de thuissituatie en wat er allemaal gebeurd is."
Over de thuissituatie, met Diana, zijn vrouw die ziek is, wil De Jong wel iets vertellen. "Thuis gaat het niet top, daar gaat nog veel meer tijd overheen. Niet in de verkeerde zin, maar er gebeuren nog best wel dingen, die zijn niet goed. Dat is gewoon heel lastig voor ons, voor mij. Dat speelt wel mee, dus wij zijn ook echt aan rust toe. Even weg, even twee weken niet. Ik moet even goed op Diana passen, dan hebben wij de boel weer op orde. We regelen fan alles, zodat het goed komt."