Advies Ferd Crone aan Buma: "Hij is jurist: maar laat de regels soms in de kist"

"Hij is jurist: maar laat de regels soms in de kist." Dat is het advies van burgemeester Ferd Crone aan zijn opvolger Sybrand Buma. Zijn opmerking kon rekenen op applaus van het publiek bij de speciale 'afscheidsuitzending' van IepenUP Live woensdagavond.
© Omrop Fryslân
Zijn schipperen tussen de wetten en buiten de regels om zaken regelen was een onderwerp dat vaak terug kwam. Dat bleek ook uit zijn werk voor LF2018. Zo had hij al ja gezegd op de hond, de derde reus van de reuzen van Royal de Luxe, terwijl dat financieel nog niet rond was. "Maar achteraf neemt niemand dat je kwalijk. Behalve de gemeenteraad.''
In de afleveringen werden zijn hoogte- en dieptepunten besproken, nu hij na meer dan elf jaar stopt als burgemeester van Leeuwarden en zich zal storten op een nieuwe uitdaging in de Eerste Kamer.

Gesprekken

Een gedicht van de Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga over zijn ambtsperiode raakte hem duidelijk en ook warme reacties van burgers, de kinderburgemeester Sienna van Borkulo, Sjoerd Bootsma en ondernemer Baukje de Vries brachten open gesprekken op gang. Zo vroeg Sienna hem wat zijn leukste aandenken aan de gemeente Leeuwarden is,
"In Friesland vinden mensen het leuk om dingen te organiseren. In de Randstad bluffen mensen veel maar doen ze niks, en in Friesland is het precies andersom. Vrijwilligers doen overal aan mee en zo bereiken we ontzettend veel samen'', zo zei Crone.
Fragmint IepenUP
Maar er waren ook moeilijke momenten. "Dat ik me eigenlijk stil moest houden tijdens de situatie met de Zwarte Pieten-discussie hier en dat het niet voldoende gelukt is mensen bij elkaar te brengen. Dat vond ik het moeilijkst." Eigenlijk vindt Crone dat Sinterklaas en Zwarte Piet moeten blijven veranderen en dat ze door de jaren heen ook al veranderd zijn. Maar in zijn functie kon hij dat eerder niet echt uitspreken.

Bij elkaar brengen

Hij is op dit moment druk bezig met gesprekken om verschillende groepen bij elkaar te brengen. "Want wat je ook doet, dat moet je samen doen." Een ander spijtig punt vindt hij dat De Friesland volgens hem te snel geïntegreerd is in Zilveren Kruis, in landelijk beleid.
Uit de verhalen bleek dat Crone ook wel bekend staat als de 'bellende burgemeester'. Sjoerd Bootsma: "Jet Bussenmaker heeft ooit verzucht dat Ferd Crone de meest bellende burgemeester van Nederland is."

Actief in Den Haag

Crone geeft toe dat hij altijd erg actief was in Den Haag en dat hij daar ook veel van geleerd heeft. "Ik heb gemerkt dat ambtenaren er vooral zijn om de minister uit de wind te houden. Dat irriteert me mateloos en neem ik ook zeker mee naar de Kamer."
Crone heeft samen met zijn vrouw al een nieuw huis gevonden in Haarlem, maar hij zegt toe dat hij vaak terug zal blijven komen.