Lauwerszee werd 50 jaar geleden Lauwersmeer

Het is donderdag op de kop af 50 jaar geleden dat de Lauwerszee veranderde in de Lauwersmeer. Met een afsluitdijk werd het meer gescheiden van de Waddenzee en het zoute water maakte plaats voor zoet water. Het gebied is daardoor erg veranderd, maar vanwege de klimaatverandering en de hoger wordende zeespiegel is het Lauwersmeergebied een kwetsbaar gebied. Historicus Albert Buursma neemt ons mee door de afgelopen 50 jaar.
Lauwersmar bestiet 50 jier
De Lauwerssee ontstond in de middeleeuwen in het noorden van het land. In verband met de veiligheid van de inwoners van het gebied komen er steeds meer plannen om de binnenzee te sluiten. Uiteindelijk gaat de regering in 1960 overstag na een grote massademonstratie in Leeuwarden.
De bou fan it Lauwersmar
Komend weekend en het weekend daarna heeft FryslânDOK uitgebreid aandacht voor het jubileum van de Lauwersmeer. Deel 1 'In byld fan tiid' gaat over de toekomst van het Lauwersmeergebied, de aardappelteelt en de verzilting. Op zaterdag 25 mei is deze documentaire op NPO2 te zien en zondag 26 mei vanaf 17.00 uur op Omrop Fryslân.
In deel 2 'Vooruitgang & bedreiging' wordt gekeken naar mogelijkheden van duurzaam toerisme, biologische landbouw en naar de overgang naar de waterstofeconomie. Deze is te bekijken op zaterdag 1 juni op NPO2 en op zondag 2 juni vanaf 17.00 uur op Omrop Fryslân.