Boer uit Aldeboarn zoekt financiering voor uitbreiding vogeltjesland

Marten Dijkstra is biologisch boer en doet al jaren aan weidevogelbeheer. Van de 53 bunder land die bij zijn boerderij in Aldeboarn liggen, heeft hij zo'n twintig bunder ingericht voor vogeltjesland. Dijkstra wil dit graag uitbreiden en heeft daar ook de kans voor, maar de financiële middelen ontbreken. Nu zoekt hij hulp.
Twa wylpen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Door de verhuizing van zijn buurman die eveneens biologisch werkt, komt er naast het land van Dijkstra 33 bunder vrij. Omdat het al biologisch bewerkt wordt, is het zeer geschikt om aan zijn bedrijf toe te voegen en tegelijkertijd verder te extensiveren.
Zo komt er meer ruimte om zijn koeien te weiden. Bovendien kan het gebied voor de vogels flink worden uitgebreid. Economie en ecologie bij elkaar brengen, noemt hij dat. Dijkstra is niet van plan om meer koeien te houden. Hij melkt momenteel zo'n 57 koeien.

Druk op de ketel

Dijkstra hoopt een externe financier (of financiers) te vinden die het land aankoopt en voor een niet al te hoge pacht aan hem wil verhuren. Er zit wel druk op de ketel, want er moet voor 1 juni een bod liggen. Bij de grondprijzen van nu zou het om een investering gaan van zo'n anderhalf miljoen euro.
De uitbreiding moet het begin vormen van een groter plan dat Dijkstra bedacht heeft. In de komende jaren komt er nog meer land vrij in de polder waar Dijkstra woont. "Wanneer dat er ook allemaal bij komt, kan hier een van de mooiste weidevogelgebieden van Fryslân ontstaan van zo'n 120 bunder."
Voor de financiering denkt Dijkstra ook aan vormen als crowdfunding en betrokkenheid van Aldeboarn, het doarp waar zijn land aan grenst. Dijkstra noemt zijn idee een mooie droom. "Je moet optimistisch zijn. Dit is wat mensen graag willen, dus ik denk dat het wel wordt gewaardeerd."
Boer Marten Dijkstra fan Aldeboarn siket finansiering foar útwreiding fûgeltsjelân