Schadefonds voor gedupeerden MSC Zoe van de baan

Er komt geen schadefonds om gedupeerden van de ramp met de MSC Zoe mee te betalen. Dat meldt RTV Noord. De Tweede Kamer heeft dinsdag de motie van PvdA-kamerlid William Moorlag voor een dergelijk fonds afgewezen. Ook zijn voorstel om tot een nazorgfonds te komen voor toekomstige ecologische schade kreeg onvoldoende steun.
© Onderzoeksraad voor Veiligheid
Dat geldt ook voor andere moties die vorige week werden ingediend tijdens het debat over de containerramp. Zo kreeg de Partij voor de Dieren geen steun voor het openbaar maken van de vrachtbrieven.
Een aantal andere moties over de nasleep van het overboord slaan van 342 containers is aangehouden voor latere behandeling.

Effectievere inzet vrijwilligers

De motie van het CDA waarin werd opgeroepen onderzoek te doen naar effectievere inzet van vrijwilligers en gebiedsdeskundigen bij een ecologische ramp, werd vorige week tijdens het debat al overgenomen door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen ter wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanen. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.