Tranen, kippenvel en bijzondere verhalen bij herdenking 'razziawedstrijd'

Dinsdag werd in Sneek een herdenkingswedstrijd gespeeld om stil te staan bij het feit dat precies 75 jaar geleden, bij het voetbalduel tussen de districten Noord (met Abe Lenstra) en West (met Kick Smit), een razzia werd gehouden. Bij die razzia werden 21 mannen opgepakt. Het was onderdeel van de boekpresentatie van schrijver Peter van der Meeren, die het boek '21 man' heeft geschreven over het drama.
Razziawedstriid
De wedstrijd trok ongeveer 1.500 toeschouwers. Extra bijzondere gasten waren twee mannen die in 1944 ook bij de razziawedstrijd op de tribune zaten. Libbe Nauta was toen 16 jaar. "Eerst was het alsof er niks aan de hand was. Later toen kwam er een beetje paniek. De toeschouwers konden er niet wegkomen. Om het terrein stonden allemaal Duitsers, je kon niet ontsnappen." Nauta zijn broers werden meegenomen.
Anne van der Werf was er ook bij. "Ik zat op de tribune mensen naar hun plek te begeleiden. Dat was mijn taak. Toen zagen we plotseling overal om ons heen Duitsers. Dat was heftig."
Van der Werf denkt altijd tweeslachtig terug aan die dag. "Als je achteraf bekijkt, hadden we toch wel plezier." Hij hielp, samen met andere mannen, veel mensen ontsnappen.
Razziawedstriid Hiltsje Grondsma
Hiltsje Grondsma uit Heeg mocht het eerste exemplaar van Peter van der Meeren zijn boek in ontvangst nemen. De halfbroer van haar opa, Willem Rienstra, werd destijds opgepakt bij de razzia. "Als klein kind hoorde ik het verhaal altijd al, maar nu wordt het verhaal uitgebreid en zijn er meer details bekend", vertelt ze.
Met Willem Rienstra liep het niet goed af. "Hij is overleden in een concentratiekamp. Nu is het echte verhaal naar boven gekomen." Hiltsje vindt het geweldig dat Van der Meeren de mannen een gezicht heeft gegeven. "Ik vind het zo mooi dat dit de wereld ingebracht wordt en dat mensen weten wat er gebeurd is."

Frysk arbitraal trio

De wedstrijd stond onder leiding van een Fries arbitraal trio: Hessel Steegstra, Jan de Vries en Erwin Zeinstra. Zij hadden het tenue aan zoals het destijds er ook uitzag: in een wit overhemd met pak. Waar er toen veel Snekers kwamen voor de grote Abe Lenstra, was dat deze keer niet anders voor Heerenveen-speler Michel Vlap.
Samen met coach Jan Vlap vormde hij met andere voetballers uit Sneek Team Noord. De wedstrijd eindigde in een 3-5 overwinning voor de gasten uit het westen van het land. Er werd net als in 1941 door scheidsrechter Hessel Steegstra afgefloten in de 81e minuut, toen de scheidsrechter de wedstrijd stop moest zetten vanwege de razzia.