Belangrijk jaar voor motorcrossers Prikkedam

Het is een belangrijk jaar voor motorcrossvereniging Prikkedam en het crossterrein bij Makkinga. Er zijn maatregelen genomen tegen geluidsoverlast en de gemeente Ooststellingwerf is bezig met een nieuw bestemmingsplan. Zo hoopt de club er met de gemeente en de omwonenden uit te komen.
Prikkedaam
De 73 jaar oude motorcrossbaan Prikkedam is uniek qua ligging en ondergrond van zand. De belangstelling voor de wedstrijden is dan ook groot. Ook van veel jonge liefhebbers. In die zin is er wel toekomst voor de club.
De gemeente Ooststellingwerf moest de afgelopen tijd boetes geven toen er teveel geluid gemaakt werd. De baan was zelfs een tijd dicht en het beeld ontstond dat de gemeente van Prikkedam af wilde. Maar volgens wethouder Marcel Bos zijn ze bezig met een nieuw bestemmingsplan waar ook plek is voor motorcrossen. De gemeente moet na jaren van strijd voor oktober duidelijkheid geven aan de crossers en de omgeving.
Wethouder Bos denkt dat dat dit keer lukt, omdat de Raad van State de gemeente daartoe verplicht heeft. Naast een duidelijk bestemmingsplan blijven vergunningen nodig voor de evenementen.
Start crosswedstriid kompetysje DMX-Noord © Ronnie Porte
De omwonenden zijn volgens voorzitter Wout van der Molen positiever geworden. Al geven de buurman en zijn vrouw wel aan dat ze alles kritisch blijven volgen en dat ze toch nog niet overtuigd zijn dat alles straks aan de wet zal voldoen. Tot nu toe hebben ze met succes geprocedeerd tegen bestemmingsplannen voor Prikkedam, waar ze het niet mee eens waren.
Ze willen dat de crossers verhuizen. "De provincie heeft destijds een cruciale fout gemaakt met het verlenen van de milieuvergunning", zegt Roel van Rossem. Bij hun neemt de frustratie toe en de sfeer tussen de partijen is bedorven, vinden de Van Rossems.
Kompetysje DMX-Noord 8 o/m 12 jier © Ronnie Porte

Maatregelen

De club heeft inmiddels maatregelen genomen. Met schermen langs de baan tegen geluidsoverlast, isolatie van galmende muren en het aanpassen van bulten, zodat er minder decibellen geproduceerd worden. Daarnaast organiseert de vereniging steeds vaker evenementen met minder luide deelnemers, zoals mountainbikers en wandelaars.
Het nieuwe bestemmingsplan moet in juni naar de gemeenteraad en in oktober wordt er een besluit genomen. En dan moet het bestemmingsplan Raad van State bestendig zijn.