Henk de Jong voor return tegen Cambuur: "De spanning zit erop"

De druk op De Graafschap is groot voor de return in de play-offs tegen SC Cambuur. De ploeg van Henk de Jong en Sandor van der Heide speelde de eerste wedstrijd in het Cambuurstadion met 1-1 gelijk, maar de Doetinchemmers willen meer. Namelijk ook volgend jaar weer in de eredivisie spelen.
Henk de Jong
De sfeer op De Vijverberg in Doetinchem is "best" volgens De Jong. "Wij zijn kritisch naar onszelf geweest over wat we anders moeten doen. Maar, de spanning zit erop. Het gaat om in de eredivisie blijven. Daar moeten we alles voor over hebben."
De Jong sprak, net als Cambuur-trainer René Hake, na de wedstrijd van zondag over een goede uitgangspositie. Maar, dan zal er bij De Graafschap wel iets moeten veranderen. "Wij hebben goede kans om verder te komen. Maar dan moeten we het verdedigend beter voor elkaar hebben. En de kansen die je krijgt, die moet je maken", aldus de Drachtster coach.
Bij Cambuur is er nog een tegenvaller. Verdediger Emmanuel Mbende is geschorst na zijn rode kaart in de eerste wedstrijd zondag. De Jong denkt niet dat het van grote invloed is op de Leeuwarders. "Het is een belangrijke speler. Maar, wij zijn allemaal aan het puzzelen. Daar maakt René Hake zich niet zo druk om."

Strafschoppen

Opvallend was dat de Doetinchemmers op de laatste training dinsdag nog even strafschoppen hebben genomen. Fabian Serrarens kreeg zondag een penalty, die Xavier Mous pakte. De Jong: "Je moet op alles voorbereid zijn. Daarom hebben we daar op getraind. Ze gingen er allemaal in, dus dat scheelt", lacht de coach.
Sandor van der Heide
Assistent-coach Sandor van der Heide heeft zondag genoten toen hij terug was in het Cambuurstadion. "De sfeer was top", begint de IJsbrechtumer. "Wij willen erin blijven met De Graafschap en wij hebben een goed resultaat gehaald, maar als je de kansenverhouding ook ziet, hadden wij hem moeten beslissen. Maar dat hebben wij niet gedaan en dus is het morgen nog spannend."
Voor de wedstrijd werd er door de buitenwacht veel gezegd over De Jong en Van der Heide. Omdat ze volgend jaar trainer zijn bij Cambuur, vonden sommigen dat ze dan niet op de bank konden zitten tegen De Graafschap. "Het is heel simpel. Wij willen door en ons handhaven en dat gaat ten koste van Cambuur dan. Dat is sneu voor Cambuur, maar dat hoort er wel bij. Anders hadden we het niet moeten doen."
Ook voor woensdag verwacht de oud-Cambuurspeler weer spektakel. "Het zijn vergelijkbare clubs, zodat het weer een heel mooi potje kan worden met alles erop en eraan. Met ons hopelijk als winnaar van het veld."
© Orange Pictures