Schooldirecteur: "Kinderen zijn zoveel meer dan een uitslag van een toets"

Ook in Fryslân hebben leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs een verkeerde uitslag van de eindtoets gekregen. Dinsdag maakte het ministerie van Onderwijs bekend dat landelijk 11 procent van deze leerlingen een te hoge uitslag hebben gekregen. En daarmee in sommige gevallen ook een te hoog advies voor het voortgezet onderwijs.
skoalleboerd © Shutterstock.com
Het gaat dan om scholen die een andere toets gebruiken dan de CITO-toets. En in heel Fryslân maken veel scholen gebruik van deze testen.
Gerard Bandringa is directeur van twee basisscholen in Boornbergum en Drachten. Op zijn scholen hebben drie leerlingen een verkeerde uitslag gekregen van de zogenoemde IEP-toets. "Wij hadden de individuele scores van de IEP-toets nog niet binnen. We hadden al wel zelf afspraken gemaakt om de heroverweging met ouders te bespreken", vertelt Bandringa.
"In maart moeten ouders hun kinderen inschrijven op een vo-school. De afspraak is dat als je de eindtoets in april doet en er komt een hoger advies uit, dan moeten wij een heroverweging doen ten opzichte van ons eerste advies."
Skoaldirekteur Gerard Bandringa
In drie gevallen was er dus sprake van een onterechte hogere uitslag. "In één geval past de score prima bij het advies dat wij in eerste instantie al hadden gegeven. In twee gevallen gaan we dat met de ouders bespreken."
Bandringa is zelf niet zo gecharmeerd van het hele toetssysteem. "De vraag is of een eindtoets ook hiervoor zou moeten zijn. Kinderen zijn zoveel meer dan een uitslag van een toets. Voor een advies neem je het hele kind mee: werkhouding, planning, sociaal-emotioneel. Een eindtoets is maar een deel van het geheel."