Asielzoekerscentrum Balk verwelkomt eerste bewoners

Het net opnieuw geopende asielzoekerscentrum in Balk krijgt dinsdag zijn eerste nieuwe bewoners. Burgemeester Veenstra van De Fryske Marren is erbij om de mensen welkom te heten. Het centrum in Balk ging in oktober dicht, maar kort daarna werd duidelijk dat er toch weer behoefte was aan opvangruimte, omdat het aantal asielzoekers toeneemt.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De gemeente De Fryske Marren en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) werden het er snel over eens dat het azc in Balk weer open zou gaan. Er is plaats voor 400 mensen. Het COA verwacht dat het azc de komende weken langzaamaan vol zal lopen.
Toen het centrum zijn deuren sloot, kwam er ook een eind aan basisschool De Cocon, die speciaal voor nieuwkomers werd ingericht door scholenstichting De Nije Gaast. Maar hoe komt het daar nu mee?
Rika Tulner, direkteur fan De Nije Gaast
"Wij praten over 'Cocon 1' en 'Cocon 2'. Toen wij het bericht kregen van de gemeente dat het COA het azc weer wilde gebruiken, ben ik meteen gaan kijken of wij het personeel weer op orde konden krijgen. Zoals het nu staat, gaan we 3 juni weer open", zegt Rika Tulner, directeur van De Nije Gaast.
De directeur van De Cocon vond het jammer dat de school dichtging, omdat er zoveel expertise verloren ging. Die komt echter terug. "Wij hebben een mailgroep van alle mensen die er hebben gewerkt. Die heb ik meteen op de hoogte gesteld. De meesten willen weer heel graag terugkomen bij De Cocon. De expertise hebben we dus weer."

Contract opgezegd

Volgens Tuler heeft het terugkerende personeel geen twijfels. "Ik heb geen reserves gemerkt. Alleen veel enthousiasme en betrokkenheid." Sommige leerkrachten hebben zelfs hun contract bij hun huidige werk opgezegd om terug te komen.
"Ze zijn al volop bezig om de lokalen weer in te richten, het onderwijs op orde te brengen, de inschrijvingen worden geregeld. Iedereen is zeer betrokken", zegt Tulner. Volgens haar staat iedereen in de startblokken om de school weer nieuw leven in te blazen.