Gerrit Hiemstra houdt de negende Rede van Fryslân

Weerman Gerrit Hiemstra houdt dit jaar de Rede van Fryslân. Onderwerp van deze negende editie is klimaatverandering. Volgens Hiemstra zal de opwarming van de aarde grote gevolgen hebben voor de hele maatschappij. "Het is nu tijd om een keuze te maken", zegt Hiemstra.
Gerrit Hiemstra © Omrop Fryslân
Als meteoroloog en en als 'bezorgde en betrokken Fries van buiten de provincie' zal Hiemstra met zijn Rede van Fryslân zijn visie delen over hoe we in Fryslân om kunnen gaan met de klimaatverandering.
De Rede van Fryslân is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Een prominent persoon van buiten de provincie houdt Fryslân een spiegel voor, met het oog op de toekomst. Eerder sprekers waren Coen Teulings (CPB), Bernard Wientjes (VNO/NCW), Gerdi Verbeet (oud-voorzitter Tweede Kamer), Olaf Koens (journalist van het jaar), Prins Carlos de Bourbon de Parme, Pieter Winsemius (bedrijfskundige, publicist en eerder politicus) en Herman van Rompuy (oud-voorzitter van de Europese Raad).
Hiemstra werd in Drachten geboren en groeide op in Sumar. Hij studeerde aan de Wageningen Universiteit en is daar ook nog aan verbonden als lid van de Wageningen Ambassadors. Hiemstra is meteoroloog en sinds 1998 weerpresentator bij het NOS Journaal. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Weather Impact in Amersfoort. Dat is een ingenieursbedrijf op het gebied van meteorologie en klimaatverandering en doet veel werk in internationale projecten in ontwikkelingslanden. Zo ontwikkelden zij bijvoorbeeld weerberichten voor kleine boeren in Afrika en Zuidoost-Azië.

Terug naar Fryslân

Tegenwoordig woont Hiemstra in de Achterhoek. Hij is fanatiek zeiler en schaatser. Komend jaar verhuist hij terug naar Fryslân, waar hij aan de Elfstedenroute een CO2-neutraal huis laat bouwen.
Zijn rede zal hij op 3 oktober in het Fries uitspreken. Net als voorgaande jaren is dat in de Statenzaal van het Provinciehuis.