Voetballers, Snekers en nabestaanden bij indrukwekkende herdenking 'Razziawedstrijd'

Wat begûn as in moaie dei mei in bytsje wille, yn in tsjustere perioade fan oarloch, einige yn in drama. Tiisdei wurdt yn Snits in betinkingswedstriid spile om stil te stean by it feit dat eksakt 75 jier lyn, by it fuotbalduel tusken de distrikten Noard (mei Abe Lenstra) en West (mei Kick Smit), in razzia hâlden waard. By dy razzia waarden 21 manlju oppakt. De wedstriid gie de skiednisboeken yn as de 'razziawedstriid'.
Noardlik alvetal fan 21 mei 1944. Steand, twad fan rjochts, Abe Lenstra © Omrop Fryslân
Voorafgaand aan de wedstrijd vanavond wordt het boek '21 man' van Peter van der Meeren gepresenteerd. Van der Meeren heeft onderzoek gedaan naar wat zich precies afgespeeld heeft op 21 mei 1944 en wat de gevolgen waren. Hij wist de namen van de opgepakte mannen te achterhalen, sprak met ooggetuigen en zag nooit eerder gepubliceerde documenten en foto's in. Bij de presentatie zijn ook de families van de mannen die opgepakt zijn aanwezig.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Aan de razziawedstrijd in 1944, tussen de elftallen van district Noord en West, deed ook Abe Lenstra mee. Foppe de Haan is de coach van 'Team West'. Jan Vlap, uit Sneek, is de assistent van De Haan. Zijn zoon Michel voetbalt mee in Team Noord.
Teammanagers Gerrit Boorsma en Ilan Boot hebben de selectie samengesteld. Zij hebben daarbij gekeken naar wat de spelers hebben met de stad en de historie. De spelers komen van ONS Sneek, Sneek Wit Zwart, LSC 1890, Waterpoort Boys en Black Boys.
Peter van der Meeren
De Snekers spelen tegen Team West, dat bestaat uit spelers van clubs uit de omgeving van Haarlem. Bij dat team speelde in 1944 onder anderen Kick Smit mee. De wedstrijd staat onder arbitrale leiding van een Fries trio: Hessel Steegstra uit Leeuwarden en assistenten Erwin Zeinstra uit Dronrijp en Jan de Vries uit Oenkerk.
De razziawedstrijd Noard-West eindigde op 21 mei 1944 in 0-1. In het noordelijk elftal speelden Abe Lenstra en Frans Wuijts van Heerenveen; Bertus Blom, IJsbrand Blom en Klaas Poelman van LSC Sneek; Jo Kolthoff, Kees Marcus en Willem van der Beek van Velocitas Groningen; Henk van der Linden, Frans Hogenbirk en Kees Kammeijer van Be Quick Groningen.
In team West speelden onder anderen drie Feyenoorders (ûnder wie Arie de Vroet) en de Ajax-topschutter Gerrit Fischer.