Alarmtellingen BFVW moeten beeld geven van aantal broedende weidevogels

De alarmtellingen van de Bond van Friese Vogelwachten zijn van start gegaan. Zo'n 3.500 vrijwilligers lopen deze week door het veld. Aan de hand van de tellingen kan de bond bepalen wat het broedsucces was in bepaalde gebieden. De alarmtellingen worden drie keer in het broedseizoen gedaan.
© Omrop Fryslân
Nazorgers gaan om de paar weken het land in om de kuikens te tellen. De ouders alarmeren heel hard als de nazorgers in de buurt komen, zo weten de tellers dat er kuikens zijn. Daarom wordt het ook alarmtellen genoemd. "Ze zien ons als predator en dan gaan ze los. Dan hangen ze boven ons, met de poten naar beneden en maken ze veel lawaai", legt Inge van der Zee van de BFVW uit.
De 3.500 vrijwilligers zorgen ervoor dat alle gebieden van de collectieven die geteld moeten worden, ook worden geteld. Om te voorkomen dat er niet dubbel wordt geteld, zorgen ze dat binnen een wacht alles in één of twee dagen gebeurt. "Dat wordt onderling afgestemd, zodat ze niet langs elkaar lopen en op een gebied dezelfde vogels tellen."
De drones die de BFVW nu ook gebruikt, worden niet ingezet voor het alarmtellen. "De vogels reageren niet op de drone, want die vliegt op 35 meter hoogte. Die zien zij niet als predator, want de vijanden vliegen veel lager", vertelt Van der Zee.

Droogte

De kieviten waren heel vroeg dit jaar. Het is wel warm gebleven, maar de regen bleef uit en door de droogte stellen sommige vogles het broedseizoen uit.
De bond is deze eerste periode tot en met 26 mei aan het tellen. De tweede telperiode is van 30 mei tot en met 6 juni en de laatste periode is van 10 juni tot en met 17 juni. Daarna komen de cijfers naar buiten.
Inge van der Zee van de Bond van Friese Vogelwachten over de alarmtellingen