Meldpunt voor verwarde mensen actief

Voor mensen die zo in de war zijn dat je bang bent dat ze een gevaar voor zichzelf zijn, hoef je niet meer 112 te bellen. Sinds begin deze maand is er een centraal meldpunt actief. Burgers kunnen dat dag en nacht bellen of mailen, om ervoor te zorgen dat de verwarde mensen goede zorg krijgen.
© Argyf
Het meldpunt is sinds begin mei actief en er wordt al volop gebruik van gemaakt. "Met name door politiemensen. We hebben om het te testen eerst alleen doorgegeven aan onze partners. En we zien dat het werkt. Dat het lukt betere zorg te leveren", zegt projectleider Hendrik Overeinder van GGD Fryslân.
Gemeenten zijn sinds een aantal jaren verantwoordelijk voor de zorg en opvang van verwarde mensen. Als er overlast is, weten burgers vaak niet wie moet worden gebeld. Geregeld wordt dan de politie ingeschakeld en die sluit zo'n persoon dan vaak onterecht op. Dit nieuwe meldpunt moet dit voorkomen.

"Noodnummer"

"Het is eigenlijk een soort van noodnummer dat tussen 112 en 0900-8844 van de politie in zit. Het ene bel je bij spoed, dat andere, 0900-8844, als je een niet acute vraag hebt", zegt Frans Haenen van GGD Fryslân.
"Stel je maakt je zorgen over je buurman. Je bent bang dat hij zichzelf misschien iets aan gaat doen. Dan bel je nu ons nummer 0800-1771 en bekijken wij wat we moeten doen. Is het spoed dan sturen wij direct iemand langs. Het kan ook zijn dat we contact opnemen met het gebiedsteam die contact opneemt en kijkt hoe de persoon geholpen kan worden."

Problemen beperken

De mensen die voor overlast zorgen, zijn niet in beeld bij overheidsorganisaties, zegt Overeinder. Dat is nu precies niet de groep die hulp weet te vinden, maar pas in beeld komt als ze voor overlast zorgen.
"Dat zijn de mensen die vaak voor overlast zorgen en waar uiteindelijk de politie bij geroepen wordt. We hopen ze nu in beeld te krijgen. Zien we de problemen dan willen wij als GGD graag de regie houden. Dan gaan we samen met het wijk-of gebiedsteam in een dorp of stad de juiste zorg bieden en zorgen dat deze mensen geholpen worden."
Het doel is dan om ervoor te zorgen dat deze mensen in de gaten worden gehouden en niet weer voor overlast zorgen. Bij het meldpunt kun je digitaal een melding doen, maar je kunt ook bellen met 0800-1771.
Een reportage van verslaggever Hayo Bootsma over het meldpunt