Geld gezocht voor restauratie Valckeniershuis in Franeker

Het werd in 1662 gebouwd voor dominee Valckenier, vandaar dat het huis aan de Voorstraat 51 in Franeker ook wel het Valckeniershuis wordt genoemd. Sinds maandag is de stichting DBF eigenaar van het rijksmonument. Doel is om er appartementen en mogelijk een commerciële ruimte in te maken. Om het huis te restaureren moet daarvoor eerst nog wel 250.000 euro op tafel komen.
© Stichting DBF
DBF heeft de afgelopen paar jaar geprobeerd een koper te vinden voor het sinds 2011 leegstaande huis. Omdat dat niet lukte, heeft de stichting besloten het huis zelf aan te kopen. Doel is om er vier appartementen of drie appartementen en een kantoor/winkelfunctie onder te brengen.

Financiële bijdragen

De exploitatie daarvoor is wel rond te krijgen, maar voor de op zijn minst 250.000 euro kostende restauratie van het pand moeten financiële bedragen van anderen komen. Een aantal instanties, zoals de Stichting tot Behoud van het Franeker Stadsschoon en het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft geld toegezegd, maar dat is nog niet genoeg.
Antje Hijma van de stichting
Opvallend aan het gebouw is dat op de geveltop een valkje staat. Dat is omdat de valk onderdeel uitmaakt van het wapen van de familie Valckenier.
© Stichting DBF
DBF is een organisatie met ideële doelstelling: het bevorderen van de leefbaarheid in Noord-Nederland. De stichting doet dit door economische bedrijvigheid en wonen te stimuleren in karakteristieke panden. DBF zit in een eerdere leerlooierij in Heerenveen.