"Ik vind het niet zo erg dat de school dichtgaat, want in Dokkum zijn meer winkels"

Nog een paar weken en dan sluit het Dockinga College in Ferwert definitief de deuren. Leerlingen, docenten en conciërges maken zich op voor de allerlaatste dag. Een spannende periode. Waar de één de school zal missen, is de ander heel positief, zoals Leander Bouma. "Ik vind het niet zo erg dat de school dichtgaat, want in Dokkum zijn meer winkels."
Learlingen Dockinga College Ferwert
Leander Bouma zit in het tweede jaar van het VMBO-T. Door de sluiting van de school in Ferwert moet hij volgend jaar naar Dokkum. Dat is een stuk langer fietsen, maar erg vindt Leander dat niet. "Ik wil wel wat meer naar een stad toe. Je hebt in Dokkum wat meer winkels dan in Ferwert, dus dan kun je uit school ook even de stad in."
Ook klasgenoot Jelmer Oberman ligt niet wakker van het nieuws dat de school dichtgaat. "Ik vind het wel jammer, omdat het hier wel gezellig is. Maar het stelt voor mijzelf niet zoveel voor, want ik hoef straks maar twee kilometer meer te fietsen."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Leander zijn moeder Jeanette Atsma denkt daar heel anders over. "Ik vind het heel jammer dat de school in Ferwert dichtgaat. Het is een groot verlies voor de kinderen en de ouders. En het jaagt ons ook op kosten. Gelukkig krijgen we een onkostenvergoeding, maar ik had liever gehad dat ze de school open hadden gehouden. Wie weet wat er straks nog meer dichtgaat als gevolg van het sluiten van de school."
Ook conciërge Anton Wiersma vindt het jammer dat het gebouw in Ferwert de deuren sluit. Bovendien is het nog onzeker waar hij volgend jaar aan het werk gaat. "Voor ons is het nog de vraag waar wij heen gaan. Het is wel een spannende tijd. Dat merk je ook wel aan de collega's. Zaken die je normaal gesproken zou voorbereiden voor volgend jaar, dat hoeft niet meer. Wij beginnen langzaam al spullen in te pakken. Er is zo nu en dan ook wel wat lesuitval. We proberen het zo goed mogelijk tot een goed eind te brengen. Daar heeft iedereen recht op."

Weg uit Ferwert

Het nieuws sloeg een paar maanden geleden in als een bom: de vestiging van het Dockinga College in Ferwert gaat eind van dit schooljaar dicht. De school heeft te weinig leerlingen om het hoofd boven water te houden. Dat zijn de harde feiten.
Maar hoe is het op de school, nu de leerlingen en de docenten met de laatste weken in Ferwert aan de gang zijn? We volgen de komende tijd docenten, leerlingen, de locatieleider en andere medewerkers. Elke maandag zijn we in Ferwert, of in de buurt van het dorp, om de verhalen te horen van de mensen van het Dockinga College.