Statenlid Avine Fokkens (VVD): "Regenboogprovincie is geen vereiste"

Dat Fryslân als een van de enige provincies is die nog altijd geen zogenaamde 'Regenboogprovincie' is, maakt volgens VVD-statenlid Avine Fokkens niets uit voor het kandidaatschap voor het hosten van het Eurovisie Songfestival. Fokkens is voorstander van het plan om het Songfestival volgend jaar naar Fryslân te halen. Maar de stempel Regenboogprovincie is volgens haar geen eis."Wat mij betreft staat het zijn van een Regenboogprovincie los van het organiseren van het Songfestival."
© Omrop Fryslân
Fokkens is een van de tegenstanders van het plan om van Fryslân een zogenaamde Regenboogprovincie te maken. Niet omdat ze tegen het accepteren van homo's is, maar met namen omdat ze vindt dat Fryslân open moet staan voor alle mensen. "Wat ik veel mooier zou vinden is dat we als Fryslân de eerste provincie in Nederland zijn die zich een inclusieve provincie mag noemen. Dat iedereen zich hier veilig en geaccepteerd voelt."
Gjin eask
Fokkens verwacht dat ook niet na de organisatie van het Songfestival het hebben van de stempel Regenboogprovincie een eis zal stellen. "Ik kan me niet voorstellen dat een organisatie zo'n eis gaat stellen. Het is niet zo dat het songfestival is opgericht om een podium te bieden aan homo's, lesbiennes, transgenders, etcetera. Het gaat om het zoeken naar de verbinding. Om vanwege die reden te zeggen dat we dan ook maar regenboogprovincie moeten zijn, is echt een heel andere discussie."
Steatelid Avine Fokkens