Henk de Jong: "Hierom wil ik hier graag trainer worden"

"Dit is mooi. Het publiek is geweldig en ons eigen publiek van De Graafschap is ook geweldig. Dat maakt de wedstrijd", zei trainer van De Graafschap Henk de Jong zondagavond na de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs. De Jong is sinds 2017 trainer van De Graafschap, maar volgend seizoen gaat hij terug naar de Leeuwarders.
Henk de Jong
Over de wedstrijd van zondag was hij redelijk tevreden: "We proberen constant druk te zetten, maar dan geef je achterin ook ruimte weg. Cambuur speelde daar goed op in. Wij hadden zelf ook goede kansen, maar er staat een prima keeper op goal", verwijst hij naar Xavier Mous.
Ondanks dat Cambuur met een man minder speelde en De Graafschap meer balbezit had, profiteerde de ploeg van De Jong daar niet van. "We zijn zoveel balbezit niet gewend. We hebben het hele jaar overleefd en moeten nu het spel maken. Als we die penalty er wel inschieten, wordt het misschien wel 1-4."

'Geen onderzoek naar stilleggen wedstrijd'

Naar het gooien met bier moet de KNVB geen onderzoek doen, vindt De Jong. "Dit is toch mooi? Dat moet niet iedere week gebeuren, maar dit zijn twee fanatieke clubs tegenover elkaar. Dat vind ik prachtig."
© www.orange-pictures.nl
Hij heeft dan ook veel zin aan de wedstrijd van woensdag. Dan spelen de clubs opnieuw tegen elkaar. De winnaar van de tweedstrijd speelt in de finale van de play-offs tegen TOP Oss of Sparta. "We hebben een goede uitgangspositie voor woensdag. Als Real Madrid, Valencia of Barcelona uit 1-1 spelen, dan gaat de vlag uit. En wij gaan in rouw. Dus ik heb gezet: 'We moeten anders denken.' Wij zijn niet de wereldtop, we zijn gewoon De Graafschap."
Het kan nog alle kanten op, volgens De Jong. "Het is nog lang niet klaar. Cambuur is stug. Ze staan goed. Ze hebben het goed voor elkaar met goede voetballers en goede snelheid. We gaan het woensdag zien."