Xavier Mous na gelijkspel tegen De Graafschap: "Wij zijn de morele winnaar"

Xavier Mous was zondagavond de absolute man van de wedstrijd bij Sportclub Cambuur in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. De doelman hield een paar geweldige ballen tegen, waaronder een strafschop. Hij hielp zijn ploeg daarmee aan het gelijkspel: 1-1. "Gezien de omstandigheden ben ik er tevreden mee", zegt hij, verwijzend naar onder andere de rode kaart die Emmanuel Mbende kreeg. "Wij zijn de morele winnaar."
Xavier Mous
"Dit was een pittig wedstrijdje, ik ben helemaal kapot." Mous moet na de wedstrijd nog even op adem komen. "Ik heb een paar lekkere ballen tegengehouden, die waren heel belangrijk."
Een helft lang speelde Cambuur met een man minder, nadat Mbende vlak na rust rood kreeg. Toch bleven de Leeuwarders overeind. "Of we nou met elf of tien man staan, we steken er ontzettend veel energie in", zei Mous. "Als we voor elkaar vechten, kunnen we een heel end komen. Dat is een goede basis voor woensdag."
Kort na de rode kaart voor Mbende kreeg De Graafschop ook nog een strafschop. Mous pakte de poging van Fabian Serrarens. "Ik had hem niet van tevoren bestudeerd. Deze was op gevoel."

Mbende is het niet eens met rood

Mbende is teleurgesteld over zijn rode kaart: "Ik viel op mijn rug en de tegenstander liep tegen mijn voeten aan, waardoor hij ook viel. Dat was niet met opzet. Ik begrijp niet dat in zo'n belangrijke wedstrijd, en met alle camera's die tegenwoordig is een stadion hangen, de scheidsrechter zo'n beslissing maakt. En dat daar dan niemand tegenin gaat. Heel vreemd."
Emmanuel Mbende
Ondanks de rode kaart hoopt Mbende er woensdag in Doetinchem toch bij de return te zijn. "Voor mij was dit geen rode kaart, dus we doen er als club alles aan om te zorgen dat ik er woensdag bij ben en mag spelen. Ik weet zeker dat dit niet mijn laatste wedstrijd voor Cambuur was."
"Veel dreiging, veel veerkracht en veel energie", omschrijft trainer René Hake de eerste helft van de wedstrijid. "We hadden na vijf minuten al op achterstand kunnen staan, maar nemen het initiatief over en weten de wedstrijd te kantelen. We waren gevaarlijk, maar ook naïef. Ik heb nog niet alles op een rijtje van wat er deze wedstrijd is gebeurd."
René Hake
Hake snapt de frustratie van Mbende betreft de rode kaart. "Eigenlijk had er voor een overtreding op Mbende gefloten moeten worden. Hij viel en Serrarens liep achteruit tegen zijn voeten aan, waarna hij ook viel. Ik vind het onschuldig lijken. Als je daarvoor rood moet geven, dan weet ik het ook niet meer. We gaan in beroep, zodat hij hopelijk woensdag alsnog kan meespelen."