Tien spelers van Cambuur blijven thuis overeind tegen De Graafschap: 1-1

Sportclub Cambuur heeft in de eerste wedstrijd tegen De Graafschap in de tweede ronde van de play-offs gelijkgespeeld. Het werd 1-1 in het Cambuurstadion. Voormalig Cambuur-speler Narsingh zorgde na een half uur spelen voor de 0-1, direct daarna scoorde Robin Maulun de gelijkmaker. Na de rust moest Cambuur verder met tien man; Mbende kreeg een rode kaart. Mous keerde nog een strafschop van Serrarens.
Tsien Cambuurspilers bliuwe thús oerein tsjin De Graafschap: 1-1
De eerste grote kansen waren voor De Graafschap. Nabil Bahoui kopte in de vijfde minuut de bal door na een verre uittrap van Nigel Bertrams. Daardoor kwam Furdjel Narsingh tegenover Cambuurdoelman Xavier Mous. Via Mous belandde de bal in het zijnet. Uit de corner die daarop volgde, redde Mous op een kopbal van Javier Vet.
Xavier Mous
Na een klein kwartier spelen, werd er voor het eerst gejuicht in het Cambuurstadion. Nigel Robertha scoorde, maar dat deed hij vanuit een buitenspelpositie. Aan de andere kant van het veld schoot Bahoui een vrije trap slechts een paar centimeter naast het doel van Mous.

Twee goals

De wedstrijd was direct lekker los, alleen de goals ontbraken nog. Die vielen in het laatste kwartier van de eerste helft. Met een mooie bal zette Youssef el Jebli voormalig Cambuur-speler Narsingh vrij voor Mous. Dit keer lukte het Narsingh wel om de bal achter keeper Mous te schoppen: 0-1.
Cambuur was niet van slag. Het tegenovergestelde juist: Robin Maulun zorgde twee minuten later al voor de gelijkmaker. Met een schot van buiten het strafschopgebied passeerde hij Bertrams in de verre hoek.
© www.orange-pictures.nl
Vlak voor de rust stond er opnieuw een speler van De Graafschap oog in oog met Mous. Azor Matusiwa kreeg de bal mee en schoot de bal recht op Mous af, die uit zijn doel was gekomen.
© www.orange-pictures.nl
Al snel na de rust kreeg Cambuur een zware teleurstelling te verwerken. Emmanuel Mbende maakte een overtreding op Fabian Serrarens: in de ogen van scheidsrechter Jeroen Manschot zwaar genoeg voor een rode kaart. Met een man meer zette De Graafschap direct druk op de Leeuwarders. Mous redde ze keer op keer: eerst een knappe reflex op een schot van Bahoui en even later een schot van Narsingh tegen.
Emmanuel Mbende
Tien minuten na de rode kaart voor Mbende liet ook Cambuur weer wat zien. Na een knappe voorzet van Sai van Wermeskerken stond Robertha helemaal vrij. Hij kopte recht op Bertrams af.
Na een kwartier spelen in de tweede helft was er opnieuw een tegenvaller voor Cambuur. Er leek niets aan de hand te zijn, maar op verzoek van videoscheidsrechter Joey Kooij moest Manschot een moment terugkijken. Issa Kallon had de bal met zijn arm aangeraakt in het strafschopgebied van Cambuur: een strafschop was het oordeel van Manschot.
© www.orange-pictures.nl
Het publiek op de noordtribune achter het doel van Cambuur was het daar niet mee eens. Ze gooiden bier het veld op en Manschot legde de wedstrijd een paar minuten stil. Daarna werd de strafschop alsnog genomen. Serrarens ging achter de bal staan, maar Mous maakte zijn heldenstatus in Leeuwarden nog eens waar en stopte de strafschop. Daarmee bleef de stand op 1-1.
In het laatste kwart van de wedstrijd had De Graafschap meer balbezit, maar de Leeuwarders kregen nog steeds kansen. Zo schoot Robertha uit de draai, waarna Bertrams de bal knap tegenhield.
De meeste kansen waren voor De Graafschap. Charlison Benschop schoot de bal net naast na een counter en Leeroy Owusu, die alle ruimte had aan de rechterkant van het veld, zag zijn harde schot in het zijnet belandden.
In de slotfase van de wedstrijd bleef SC Cambuur vrij eenvoudig overeind tegen de druk van De Graafschap. De ploeg van René Hake stond goed en gaf weinig weg.
René Hake
Aanstaande woensdag is de return. Dan treffen Cambuur en De Graafschap elkaar in Doetinchem. De aftrap die avond is om 20.45 uur. De Leeuwarden moeten het dan zonder Emmanuel Mbende doen. Hij is geschorst.
De winnaar van de tweedstrijd speelt in de finale van de play-offs tegen TOP Oss of Sparta.
Henk de Jong
SC Cambuur - De Graafschap 1-1 (1-1) 33. Furdjel Narsingh 0-1, 35. Robin Maulun 1-1,
Opstelling SC Cambuur: Mous; Van Wermeskerken, Steenvoorden, Mbende, Sambissa; Jansen, Schilder, Ciganiks, Maulun; Kallon, Robertha
Rode kaart: 47. Emmanuel Mbende