Leeuwarden-Fryslân stelt zich officieel kandidaat voor Eurovisie Songfestival

De gemeente Leeuwarden stelt zich officieel kandidaat voor de organisatie voor het Eurovisie Songfestival van komend jaar. Commissaris van de Koning Arno Brok en de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone hebben dat in een brief aan NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman laten weten.
© ANP
In de brief halen Brok en Crone het succes van Culturele Hoofdstad LF2018 aan. "Die titel kwam niet uit de lucht vallen", staat in de brief. "Onder de noemer Iepen Mienskip (Open Community) heeft Leeuwarden-Fryslân in aanloop naar en tijdens 2018 een breed cultureel, sociaal-maatschappelijk en economisch programma neergezet waar iedereen in Fryslân en ver daar omheen aan mee kon doen. Dit programma, dat in 2017 werd gelanceerd onder de themalijnen 'dare to dream', 'dare to act' en 'dare to be different', wordt de komende jaren voortgezet."

'Dare to dream'

'Dare to dream' was ook de boodschap van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv dit jaar, door Nederland Duncan Laurence werd gewonnen. Is dat toeval? Vragen Brok en Crone zich hardop af.
Fryslân en Leeuwarden hebben recente ervaring met grote evenementen. In de brief staan voorbeelden van de Reuzen van Royal de Luxe, De Stormruiter en de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden, die dit jaar opnieuw georganiseerd wordt.
De NPO was ook betrokken bij die producties. Ook de ervaring die Leeuwarden en Fryslân hebben opgedaan met Serious Request (2013) en The Passion (2017) spelen mee. Dat heeft ook tot tevredenheid bij het productieteam van de NPO geleid, staat in de brief.

Alles in huis

"We zijn ervan overtuigd dat Leeuwarden en Fryslân alles in huis hebben om dit internationale topevenement te herbergen en tot een klinkend succes te maken", schrijven Brok en Crone. "Met het WTC Expo beschikt Leeuwarden over een accommodatie die meerdere weken achtereen ter beschikking kan staan aan de productie van het evenement. Binnen een straal van zo'n 100 kilometer bevinden zich drie vliegvelden: Eelde, Lelystad en Schiphol."
Brok en Crone bieden aan om op korte termijn komt met een volwaardig 'bidbook' te komen, waarin mogelijke locaties, accommodaties, vervoersmodaliteiten en een verkenning voor een begroting zijn opgenomen. "En, wellicht het belangrijkste, een enorme drive om met de Friese Mienskip van dit topevenement, evenals in 2018, een internationaal succes te maken."