Eerste bijenmarkt in Olterterp trekt veel belangstellenden

De eerste bijenmarkt in Olterterp trok zondag honderden belangstellenden naar de tuin van It Fryske Gea. Het evenement is in een paar weken op poten gezet door de Zwaagster 'bijenbrigade'. En dat allemaal vanwege de World B-day.
Earste bijemerk yn Olterterp lûkt in soad belangstelling
In Beetsterzwaag lopen sinds afgelopen herfst verschillende projecten om het dorp voor bijen en andere insecten aantrekkelijk(er) te maken. Op de bijenmarkt waren dan ook geen bijen te koop, maar wel veel andere producten waarmee je je tuin aantrekkelijker kan maken voor bijen, zoals insectenhotels, wilde bloemen en bloemen waar bijen graag op afkomen.
Diske fan de bijebrigade op de earste bijemerk yn Olterterp © Omrop Fryslân
"De mensen in het dorp zijn er echt mee bezig", zegt tuinarchitect Nienke Plantinga. In haar boek 'Natuurlijk tuinieren' geeft ze mensen het advies om vooral niet te veel in de tuin te doen. Om bijen te lokken, kun je het gras beter iets langer laten groeien en ook paardenbloemen de ruimte geven. "Bij een superstrakke tuin met kort gemaaid gras vliegt de bij aan je voorbij. Het is misschien een omslag van denken, maar het is wel waar. Je doet snel te veel in je tuin."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
It Fryske Gea laat de natuur in hun eigen tuin zoveel mogelijk zijn gang zijn. Buiten de wandelpaden is het gras lag lang, de tuin is bezaaid met wilde bloemen en in de vijvers houden kikkers een concert. Het experiment voor de bijenmarkt is volgens de bijenbrigade geslaagd. Maandagavond gaan de activiteiten verder in de vorm van World B-night in dorpshuis Buorskip. Aan liefhebbers wordt gevraagd om zoveel mogelijk op de fiets te komen.
Harkje nei Nienke Plantinga
© Omrop Fryslân, Onno Falkena