Songfestival in Fryslân? "Dat gebeurt niet. Het wordt Amsterdam"

Douwe Gerlof Heeringa was er in Tel Aviv live bij, toen Duncan Laurence het songfestival voor Nederland won. Daarna begon het speculeren: in welke plaats organiseert Nederland de editie van volgend jaar? Volgens Heeringa in elk geval niet in Fryslân: "Het wordt Amsterdam."
© ANP
Toen Heeringa na het feest naar de taxi's liep, raakte hij met de baas van NPO in gesprek. Ze praatten over de plek van het festival volgend jaar. Volgens Heeringa is de Arena in Amsterdam een geschikte plek, vanwege de capaciteit. "Hier in Israël was er maar plek voor 3.500 mensen, waardoor de toegangsprijs heel hoog is. Als we het in Nederland toegankelijker willen maken, dan moet het in de Arena. Mijn voorstel werd goed ontvangen door de NPO-baas."
Heeringa en de NPO-afgevaardigde hebben gegevens uitgewisseld. Volgens Heeringa moet er goed worden gepland: "Het is in Amsterdam altijd druk. Het Songfestival is de uitgelezen kans om de drukte te spreiden en ook andere kanten van Nederland te belichten."
Maandag begint de planning voor komend Songfestival al, weet Heeringa. "NPO heeft om negen uur 's ochtends een bijeenkomst. Ik stuur ze wat gegevens op over toerisme."
Heeringa blikte ook nog even terug op de spannende zaterdagavond. "Hoe eindigt de avond? Dat was een heel bijzondere spanning", zegt hij. "Voorgaande jaren had Nederland geen lied dat het goed deed bij de televoting. Dat gevoel had ik bij Arcade, het nummer van Duncan Laurence, ook."
Ik dacht: o, dit komt niet goed.
Douwe Gerlof Heeringa na de puntenverdeling van de vakjury
En dus was het optimisme na de punten van de vakjury wat minder; hij stond niet bovenaan. "Daar zal nog wel eens over gesproken worden", vermoedt Heeringa. "Veel landen stemmen nog altijd politiek. Ik dacht: o, dit komt niet goed. Maar met de televoting scoorde Zweden redelijk slecht en dat pakte goed voor Nederland uit."
En toen kwam de ontlading. "Het is nog altijd niet te geloven. Hoe geven we dit een plekje? Na de overwinning trad Duncan Laurence nog eens op het hoofdpodium op. Je ziet dat wel, maar beseft niet dat dat echt gebeurt. Dat moet de komende dagen bezinken."
Douwe Gerlof Heeringa blikt terug