'Beginners' overklassen favorieten bij opening fierljepseizoen in Buitenpost

Het fierljepseizoen is in Buitenpost spectaculair begonnen. Een debutant pakte de eerste prijs in de topklasse. En de beste vrouwen sprongen in de tweede klasse.
© Martin de Jong
Debutant in de topklasse Jan Teade Nauta uit IJlst ljepte de verste sprong van de dag. Met 20.07 meter was hij de enige die over de 20 meter ging. Het is tevens een persoonlijk record voor de eerstejaars senior, die als junior al 19.97 m sprong.
Regerend Fries kampioen Ysbrand Galama werd tweede met 19.91 meter, en de derde prijs ging naar Sytse Bokma met 19.05 meter.
Freark Kramer (18.75) en Bobby Zwaagman (18.18) werden de andere twee finalisten.
Thewis Hobma, die vorig jaar besloot te stoppen, was er toch weer bij. Hij haalde de finale niet, en werd achtste van de acht topklasseljeppers met 16.92 meter. Topfavoriet Nard Brandsma (17.24) zat ook niet in de finale.
Fierljepseizoen iepene : winners manlju en froulju

Vrouwen vallen tegen

Bij de vrouwen was de titel voor Sigrid Bokma. Ze is regerend Fries kampioen. Bokma kwam eerst niet verder dan 13.55 In de finale maakte ze daar nog 14.14 van. Ze ljepte een stuk minder ver dan de beste vrouwen uit de tweede klasse. Marrit van der Wal (14.82) en Anna-Jet Leijenaar (14.62).
Bij de junioren ging de winst ook naar de regerend Fries kampioen, Wietse Nauta haalde 17.08 meter, in de allerlaatste sprong van de wedstrijd. De winnaar bij de jongens zat daar maar vijf centimeter vanaf, Rutger Haanstra ljepte 17.03 meter.
Van de meisjes was Femke Rispens de beste. Ze sprong 12.98 meter.
Woensdag 22 mei is de tweede wedstrijd van het seizoen. Die begint om 19.00 uur in Grijpskerk.