Douwe Gerlof is in Tel Aviv: "Duncan Laurence is geen Topper"

De Friese songverstivalliefhebber Douwe Gerlof Heeringa is voor het eerst echt aanwezig bij de finale van het Eurovisie Songfestival. "Ik voel me net Alice in Wonderland."
Duncan Laurence © ANP
Douwe Gerlof was bij de repetitie voor de jury. Dat ging heel goed, zegt hij. "Mensen die er bij zijn, krijgen steeds weer kippenvel als Duncan Laurence op het podium staat. Ik ook."
Hij geeft Nederland een goede kans om te winnen. "Het zou zomaar kunnen. Ik hoop wel dat de mensen in Europa de emotie van het liedje goed meekrijgen."
Op YouTube is Arcade van Duncan Laurence intussen zo'n 10 miljoen keer bekeken.
"Wat mensen thuis niet zien", zegt Douwe Gerlof, "omdat er dan een filmpje getoond wordt, is dat er tussen de optredens wel 30 man aan de gang zijn om de setting van de nieuwe artiest neer te zetten."
"Bij Nederland is dat vrij minimalistisch. Een piano, en een lichtbal. Dan komt er een grote keukentrap het podium op, om die bal op te hangen. De laatste keer ging dat goed. Ik hoop dat dat vanavond ook zo gaat."
Douwe Gerlof is in Tel Aviv: "Ik heb het idee dat Duncan heel lui is, hij is geen Topper"
Douwe Gerlof heeft geen persoonlijk contact gehad met Duncan Laurence. "Dat lukt niet. Hij wordt heel erg afgeschermd. Ik heb het idee dat ze heel lui zijn, en dat is ook wel goed. Het is een soort van topsport, die ze moeten leveren."
"Duncan en zijn team zitten veel in het hotel. Ze rusten uit. Ze slapen. En ze oefenen alleen als het nodig is. Het zijn geen Toppers, met Gordon en zo, die alle feestjes afgingen. Nou, ik heb hier ook wel wat feestjes meegemaakt, en dat gaat tot diep in de nacht door. Dat is niet zo verstandig, als je moet optreden."