Veel rommel van MSC Zoe opgeruimd op zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog

Op een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog is dit weekend veel rommel opgeruimd, dat was aangespoeld na de containerramp van begin dit jaar. Dat vertelt Nienke Dijkstra van de actie 'Doe eens Wad'. Ze had de troep onlangs ontdekt en zette een opruimactie op. "We hebben een bigbag vol met troep verzameld", vertelt Dijkstra.
Kontenertroep op it Rif © Doe Eens Wad
Het ging andere om printplanten en koelkastonderdelen die voor de helft onder het zand bedolven waren. Ze lagen op de zandplaat Het Rif. Het Rif is een kwetsbaar gebied, waar normaal gesproken veel vogels en zeehonden zijn. Het is niet altijd toegankelijk. Bij laag water mag je er wel komen.
Vrijdag, zaterdag en zondag ging Dijksma met vrijwilligers naar de zandplaat om de spullen op te ruimen. "De zeehonden kunnen nu veel minder goed de plaat op, want er liggen allemaal printplaten en frontjes van vriezers," vertelde Dijkstra zaterdagmiddag. "Het is niet prettig om daar met je buik overheen te schuren."
De opruimacties werden door Rijkswaterstaat gecoördineerd, maar die organisatie heeft Dijksma geen opdracht gegeven voor het schoonmaken. Ze deed het op eigen houtje. "Het is niet verstandig om er met groot materieel heen te gaan, maar wij doen het kleinschalig", vertelde ze zaterdag.
Nienke Dijkstra: "We hebben al 200 printplaten uit het water gehaald, maar er ligt nog veel meer"
Drie dagen lang werd er opgeruimd. "Zaterdag hadden we een kuubzak helemaal nokkienokkievol", vertelt Dijkstra. "Heel veel frontjes van vriezers en koelkasten en printplaten. Waaiertjes, propellertjes, stripjes van led-lampen, bolletjes waar led-lampjes in kunnen en heel veel verpakkingsmateriaal", somt ze de oogst op.
Dijkstra was onder de indruk van alle troep. "Het is ongelooflijk hoeveel troep er ligt. Het gaat je echt aan het hart. We hebben het gevoel dat we heel veel rommel hebben opgeruimd, maar tegelijkertijd weet je dat je maar een fractie van alle troep hebt opgeruimd uit de containers die tijdens de ramp overboord zijn geslagen."
Op een deel van het rif mochten de schoonmakers niet komen vanwege het broedseizoen. "Dat is ook alleen maar goed", vindt Dijkstra. "We hebben bewust gekozen voor een klein groepje, zodat we de broedvogels zo weinig mogelijk verstoorden." Ze sluit niet uit dat ze binnenkort meer van dit soort opruimacties initieert om rommel op te ruimen. "Samen met beheerders kijk ik waar we aan de slag kunnen."
Nienke Dijkstra kijkt terug op de schoonmaakactie op het Wad
De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen ter wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanen. Meeer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.