Anja Haga (CU) probeert ook FNP'ers te verleiden tot voorkeurstem

De kans is groot dat bij de komende Europese verkiezingen niet één, maar twee Friezen in het Europees Parlement gekozen worden. Naast VVD'er Jan Huitema uit Makkinga houdt ook Anja Haga uit Dokkum rekening met een toekomst in het Europees Parlement. Zij staat derde op de lijst van de ChristenUnie en wil haar onder andere sterk maken voor een plasticvrij Europa. Zelf probeert ze sinds begin dit jaar al zoveel mogelijk plasticvrij door het leven te gaan.
Anja Haga (CU) besiket ek FNP'ers te ferlieden ta foarkarstim
Haga heeft wekenlang vrij genomen om met partijgenoten permanent campagne te voeren met hulp van een campagne-auto die op blauwe diesel rijdt. Naast de campagne op straat en in zaaltjes wordt ook online druk campagne gevoerd, waarbij honderden vragen van potentiële stemmers beantwoord worden.
Haga is er vanwege de goede uitslag van haar partij bij de Statenverkiezingen van overtuigd dat die zetel in het Europees Parlement mogelijk moet zijn.
De ChristenUnie ûndertekenet it 'fjouwerpunteplan' foar Noard-Nederlân op 'e seedyk © Omrop Fryslân
Bijkomend probleem is echter dat bij de Europese verkiezingen veel minder mensen naar de stembus gaan. Dat maakt een uitslag veel onvoorspelbaarder. Haga presenteert haar daarom ook als 'Friese kandidaat', voor kiezers die zo'n Friese kandidaat-Europarlementariër bij de eigen partij missen, zoals CDA-stemmers of FNP'ers.
"Er zit alleen een liberale Fries in het Europees parlement", zegt Haga, verwijzend naar Huitema. "De mensen kunnen nu tenminste kiezen tussen een liberale kandidaat en een christelijke kandidaat. Dat is altijd beter."

Treinverbinding, circulaire landbouw en minderheidstalen

Haga presenteerde vrijdag in Moddergat haar vierpuntenplan met Europese speerpunten voor Noord-Nederland. Dat werd op de zeedijk ondertekend door vertegenwoordigers van de ChristeUnie-gewesten Fryslân, Groningen en Drenthe. Ook in die twee provincies wordt druk campagne gevoerd voor Anja Haga, zegt de Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer.
De partij wil zich de komende jaren in Europa inzetten voor de Waddenzee, voor meer en betere treinverbindingen naar Noord-Nederland, voor circulaire landbouw en voor de minderheidstalen Fries en Nedersaksisch.
Zwevende kiezer Reina Besteleur en Anja Haga van de ChristenUnie