René Hake: De Graafschap is licht favoriet in tweestrijd met Cambuur

De Graafschap is in de tweestrijd met SC Cambuur in de play-offs licht favoriet. Althans, dat denkt Cambuurtrainer René Hake. Hij was vrijdag als gast bij Fryslân Hjoed. Toch geeft hij zijn eigen ploeg ook een prima kans: "Dit seizoen was wisselvallig, maar op het eind werd het beter."
René Hake yn FH Sport
Omdat het aan het eind beter ging, staat Cambuur in de play-offs. En daarin gaat het beter. "Dat komt niet uit de lucht vallen", zegt Hake. "Daar werk je een jaar aan." En dus maken de Leeuwarders nog altijd kans op promotie naar de eredivisie. "Daar denk je pas aan als je in de finale staat. Maar het kan altijd, dat zie je elk jaar."

Herhaling van 1998?

Het is Cambuur één keer gelukt om te promoveren naar de Eredivisie via de play-offs. Dat was in 1998 en Mark Oosterhof zat toen bij de selectie. Hij weet het nog goed. In de laatste wedstrijd moest Cambuur tegen Zwolle en de Leeuwarders wonnen met 3-1. "Ik was toen geblesseerd", zegt Oosterhof. "Brian te Vrede speelde een balletje door de benen van de tegenstanders, terwijl hij laatste man was. Trainer Han Berger keek naar z'n wisselspelers en zei direct: 'warmlopen'."
Oosterhof denkt met goede gevoelens terug op trainer Berger. "Hij maakte er echt een team van. Hij liet ons wel eens drie keer trainen op een dag. Dat was te zot, dus waren we met z'n allen tegen hem. Op die manier had hij er weer een team van gemaakt. Dat was een vooropgezet plan, vertelde hij me later wel eens."
Intussen is Oosterhof conciërge aan het Lindecollege in Wolvega. "Ik ben bij NEC geblesseerd geraakt, zelfs amateurvoetbal zit er niet meer in. Ik ben aan een kant doof en m'n evenwicht is niet meer intact. Ik ben er in die tijd bij NEC drie maanden uit geweest om te revalideren, zelfs twee dagen nog op de intensive care gelegen."

Wel of niet voor de groep?

Dit jaar gaat de route van Cambuur naar de eredivisie in elk geval via Almere City (verslagen) en De Graafschap. Zondag treft Cambuur de 'Superboeren' in Leeuwarden, volgende week woensdag is de returnwedstrijd in Doetinchem. Bij De Graafschap staat trainer Henk de Jong (komend seizoen naar Cambuur) gewoon voor de groep. Hake vindt dat logicsh: "Hij is gewoon trainer. Natuurlijk gaat hij gewoon voor de groep staan."
In het verleden is het wel eens voorgekomen dat een trainer dat dan niet doet. Bij Cambuur zelfs: Gert Kruys was trainer toen de Leeuwarders in de nacompetitie tegen Den Bosch moesten, toen de nieuwe club van Kruys. Hij heeft toen gezegd: ik doe het niet.

Hake blij met nieuwe club

Hake is bezig aan zijn laatste wedstrijden als Cambuurtrainer. Aankomend seizoen zal hij aan de slag bij Jong FC Utrecht. Op het eerste gezicht niet de meest aantrekkelijke klus voor een trainer, maar Hake ziet dat anders: "Als je voldoening haalt uit je werk, dan is het prima. Als je trainer bent, werk je met een staf en een groep spelers. Die wil je verder helpen in hun ontwikkeling. Een club als Utrecht wil stappen maken, spelers laten doorstromen naar hun eerste elftal. Ze zien daar voor mij een grote rol weggelegd, dat voelt goed."