Maarten van der Weijden test het Friese zwemwater bij Sneek: "Niet warm, maar dat geeft niet"

Maarten van der Weijden heeft vrijdagmiddag het Friese zwemwater getest. Voor het oog van tientallen Friese kinderen plonsde Van der Weijden samen met gedeputeerde Sietske Poepjes in het water bij De Potten in Sneek. Het was het officiële startschot van het zwemseizoen in Fryslân.
Van der Weijden test it swimwetter
Het was tegelijk ook het officiële in gebruik nemen van drie drijvende wc's van de Marrekrite. De wc's liggen op verschillende locaties in het water van de Zuidwesthoek om het voor bootjesmensen gemakkelijker te maken om hun vuile water niet zomaar overboord te gooien. Ze kunnen hun wc's legen bij de drijvende toiletgebouwen, maar kunnen er ook gewoon naar het toilet gaan.
Het gaat eerst om een pilot. De drijvende wc's kosten ruim 120.000 euro per stuk en dus wordt eerst bekeken of het een succes is. Als dat zo is, dan wil de Marrekrite samen met de provincie en Wetterskip Fryslân nog eens negen zulke wc's laten bouwen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Maarten van der Weijden is enthousiast over het project. Vorig jaar konden mensen niet met hem mee zwemmen bij zijn Elfstedentocht, omdat het water te vuil was. Dat moet nu dus anders. "Dat was echt heel vervelend en dat willen we dit jaar niet weer", zegt Van der Weijden. "Daarom gaan we het mee zwemmen ook organiseren in Stavoren. Daar is de kans op schoon water wat groter en bovendien zitten we nu wat meer vooraan in de zomer. Dat helpt ook."
De tocht van Maarten van der Weijden is dit jaar eind juni.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Van der Weijden is volop in training. Zo heeft hij vorige week al gezwommen in het IJsselmeer en vrijdag dus bij de Potten in Sneek. Het water is nog wel aan de koude kant, maar dat doet Van der Weijden niets. "Het is zo'n 12 graden. Dat is niet echt warm, maar dat geeft niet. Ik moet nu wel heel hard gaan trainen, want ik wil niet alleen weer heel veel geld ophalen, maar ik wel het vooral dit keer wel halen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga