Binnenvissers zetten palinkjes uit om aalstand te verbeteren

Honderdduizenden jonge palinkjes zijn vrijdag in het Friese water losgelaten. Dat was onderdeel van het zogeheten 'Aalherstelplan'. Sinds 2009 zijn er maatregelen genomen om de aalstand te verbeteren. Zo wordt er minder op aal gevist en worden de visjes dus ook in grote aantallen te water gelaten.
Binnenfiskers sette ielfiskes út
Stichting DUPAN zet in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken meer dan driekwart miljoen jonge palingen uit in Fryslân. De Friese beroepsvissers laten de 770.000 palinkjes vanaf hun boten in het water. Daarmee wordt er een belangrijke impuls gegeven aan het aantal palingen in onze provincie.

Zoeken naar evenwicht

Otto van der Galiën was uit naam van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân aanwezig. "Ik vind het wel eens goed om te zien hoe dit in de praktijk gaat", vertelt Van der Galiën. "Dit zijn toch unieke momenten, het is heel belangrijk voor de palingstand in de toekomst. Daarom is het goed dat wij vanuit het Wetterskip erbij zijn."
Van der Galiën: "Dat er meer palingen komen, is heel goed voor de diversiteit. Toch is het zoeken naar een evenwicht." Het water moet schoon zijn, maar er moet ook genoeg voedsel voor de vissen zijn.
Vooral de pleziervaart zorgt voor problemen. "Er zijn veel mensen die gewoon hun afvalwater in het meer lossen, maar dat is natuurlijk niet goed." Volgens visser Pascal Sannes kan het bijvoorbeeld schadelijk zijn als mensen medicijnen innemen die via hun ontlasting in het water terecht kunnen komen.

Op de Tsjûkemar

De beroepsvissers laten de kleine aal onder andere in het water van het Tsjûkemar, maar ook op andere locaties.
Visser Pascal Sannes en Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân