Slachthuis Drachten mag weer open na geweldsincident

De slagerij Abattoir Drachten, waar kortgeleden een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werd neergeslagen door de eigenaar, mag weer open. Na het incident werd de vergunning van de slagerij ingetrokken, maar na gesprekken mag er vanaf maandag weer worden geslacht.
© ANP
Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het weer open gaan. Zo mag de eigenaar van de slagerij niet aanwezig zijn als de inspecteurs van de NVWA hun controles in het slachthuis doen. Bovendien wordt er door twee medewerkers van de NVWA toezicht gehouden, in plaats van door een. De extra kosten daarvan komen voor rekening van het slachthuis.
De politie is nog bezig met het onderzoek naar het geweld tegen de inspecteur, daarna bepaalt het Openbaar Ministerie of de eigenaar wordt vervolgd.
Volgens de politie liep de zaak uit de hand bij de keuring van een koe. De eigenaar van het slachthuis kreeg een woordenwisseling met de dierenarts en daarbij zou hij haar hebben geslagen. Het slachtoffer raakte gewond aan haar hoofd.
De Partij voor de Dieren stelde in de Tweede Kamer vragen over het incident. Kamerlid Esther Ouwehand wil weten wat er moet gebeuren voordat de ministers het slachthuis definitief sluiten. De Partij voor de Dieren vraagt ook aan de ministers of ze er bekend mee zijn dat sommige inspecteurs ook 'kogelbrieven' krijgen en soms met de familie moeten onderduiken.

Drieduizend euro boete

Het Drachtster slachthuis kwam al eerder negatief in het nieuws. De eigenaar heeft in de zomer van 2018 een boete van drieduizend euro gekregen, omdat er zieke en kreupele koeien werden aangevoerd. Dat was eerder ook al eens gebeurd.