Trotse vader Bernhard van Haersma Buma heeft vertrouwen in zijn zoon

Trots, dat is Bernhard van Haersma Buma (87) uit Leeuwarden. Zijn zoon Sybrand wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Leeuwarden en daarmee zet hij een familietraditie voort. Vader Bernhard was ook al burgemeester, van Workum en Sneek. Ook grootvader Sybrand Marinus van Haersma Buma van burgemeester, van Stavoren.
Grutske heit Bernhard van Haersma Buma hat betrouwen yn syn soan
Vader Buma hoorde het nieuws donderdagavond van zijn zoon zelf. "Hij heeft ons gisteravond meteen gebeld, rond tien uur," vertelt Bernhard Buma. "Het was geen grote verrassing, maar in de politiek weet je nooit zeker hoe de zaken lopen."

Veel vertrouwen

Buma senior heeft alle vertrouwen in het burgemeesterschap van zijn zoon en denkt niet dat hij zijn zoon het vak nog hoeft te leren. "Mijn vrouw en ik vinden het natuurlijk prachtig, wij zijn er ontzettend blij mee."
© Omrop Fryslân
De functie van burgemeester mag dan een andere tak van sport zijn dan die van leider van een politieke partij, maar volgens vader Buma heeft zijn zoon genoeg in zijn mars. "Het is inderdaad zo dat de politieke wereld en het bestuurlijke vak van een burgemeester een eind uit elkaar liggen, maar er zijn natuurlijk ook verbindingen tussen. Het is altijd ingroeien in de nieuwe functie."

Zoon weer dichter bij huis

En wat niet iedereen weet: er was al eens eerder een burgemeester Van Haersma Buma in Leeuwarden. "De meeste mensen denken: de vader en grootvader zijn burgemeester geweest. Maar mensen weten over het algemeen niet dat hij de tweede burgemeester in Leeuwarden wordt. De eerste was onze voorvader Bernhardus, in het begin van de negentiende eeuw. Deze woonde toen op het stadhouderlijk hof," legt Van Haersma Buma uit.
Maar voor Bernhard Buma en zijn vrouw is het belangrijkste nieuws toch eigenlijk dat hun zoon weer iets dichter bij hen komt wonen.
Bernhard van Haersma Buma (87) over zijn zoon