Stadhuis Bolsward moet meer dan 100.000 bezoekers per jaar trekken

Minstens 100.000 bezoekers per jaar moeten er in de toekomst afkomen op het verbouwde stadhuis van Bolsward. Dat is de ambitie van projectleider Sietse la Roi. Hij is al sinds 2011 bezig met de voorbereidingen van de verbouwing. Een makkelijke klus was en is dat niet. Zo is het eeuwenoude gebouw een monument en kun je er niet zomaar alles omgooien.
Stedhûs Boalsert moat mear as 100.000 besikers yn it jier lûke
Luister naar het verhaal van de projectleider
Maar de inrichting vraag daar soms wel om. En dan is er nog het geld: de verbouwing kost 13 miljoen euro. Dat geld was er lange tijd niet, maar vorige week heeft de gemeenteraad er eindelijk een besluit over genomen. De bouw kan los.

Al langer zorgen

Al bij de gemeentelijke fusie, nu ruim tien jaar geleden, waren er in Bolsward zorgen over het oude stadhuis. Het gebouw, dat in de zeventiende eeuw werd ontworpen door Gysbert Japicx, kwam leeg te staan. Maar, zo zei de nieuwe gemeente, dat zou niet lang duren. Het gebouw is een van de mooiste stadhuizen van Nederland en daar zou toch makkelijk een nieuwe bestemming voor gevonden kunnen worden.
Maar zo makkelijk was dat niet. Het duurde tot 2011 voordat voor het eerst echt concrete stappen werden gezet. De bibliotheek van Bolsward moet op zoek naar een nieuwe bestemming en liet daarbij haar oog vallen op het monumentale pand een paar honderd meter verderop. Ze kregen toestemming van de gemeente om daar eens naar te kijken. En uit onderzoek bleek dat dat prima past. De bibliotheek kon wel naar het stadhuis.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Daarmee was een eerste invulling gegeven. Maar alleen de bibliotheek in het stadhuis was niet genoeg. Er waren ook andere partijen nodig. Dus begon de zoektocht opnieuw. Pas toen duidelijk werd dat de gemeente haar gebouwen aan de Marktstraat in Sneek volledig wilde verbouwen, kwam een nieuwe partner in zich: de gemeente zelf. Want de archieven moesten een nieuwe plek hebben.

Flinke verbouwing

En dat plekje is dus in het oude stadhuis van Bolsward. Daarvoor moet echter wel het nodige worden verbouwd. De studiezaal van het archief is in het bestaande gebouw, maar de documenten zelf komen aan de achterkant in een nieuw te bouwen deel. Het is een van de grootste verbouwingen die zal plaatsvinden.
Daarnaast moet ook het bestaande gebouw wel flink worden aangepakt, maar omdat het een monument is, wordt er zo weinig mogelijk aan veranderd. Voornamelijk het oudste uit de zeventiende eeuw blijft zoveel mogelijk zoals het nu is.
Het moet het historische centrum worden van de hele zuidwesthoek van de provincie.
Projectleider Sietse la Roi
"Maar dat betekent niet dat er helemaal niks verandert", zegt La Roi als hij de oude raadszaal inloopt. Het is een van de mooiste plekjes van het gebouw, met houtsnijwerk rondom de deuren en glas in lood in de ramen. "Om dit deel in de toekomst ook toegankelijk te maken, moeten we een deel van de muur openbreken. Daar komt dan een nieuwe ingang, om ook bijvoorbeeld mensen in een rolstoel binnen te krijgen."
De raadzaal zal in de toekomst weer ruimte bieden aan bruiloften, maar de belangrijkste functie is dat er historische tentoonstellingen komen. Naast de bibliotheek en het archief wordt dat de belangrijkste functie van het Bolswarder stadhuis. "We willen hier een aantal vaste tentoonstellingen hebben over de geschiedenis van Bolsward, maar ook van de verre omgeving. Het moet het historische centrum worden van de hele zuidwesthoek van de provincie."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
En de hoop is dat het veel extra bezoekers zal opleveren. "We willen al met al meer dan honderdduizend mensen binnenhalen. Dit moet hun startpunt zijn voor een rondreis door deze hoek van Fryslân", zegt La Roi. "Ze kunnen hier in de toekomst spullen vinden over de Tweede Wereldoorlog, maar met een verwijzing naar het Kazemattenmuseum voor meer. En zaken over scheepvaart, met een verwijzing naar het Scheepvaartmuseum."

Tien jaar leeg

Maar voor het zover is, moet er wel veel gebeuren. De afgelopen tien jaar heeft het gebouw leeg gestaan. En dat is te zien. De verf van de muren laat los en overal ligt wel wat rotzooi. Ook de ingang van het gebouw moet nog volledig anders worden, voordat de eerste mensen langs kunnen komen. De oude ingang over het bordes voldoet niet aan de eisen van de tijd en dus wordt er een nieuwe gemaakt net ernaast. Door die nieuwe deur moet je dan een brede publieksruimte binnenkomen die je verder moet brengen naar de bibliotheek, het archief of het historisch centrum.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
La Roi is blij dat het eindelijk zo ver is. Hij is er zelf ruim zeven jaar mee bezig geweest. En het duur in ieder geval tot 2021 voordat de verbouwing klaar is. Als geboren en getogen Bolswarder was dat soms wel frustrerend. "Maar als je bedenkt dat het gebouw er al meer dan 400 jaar staat. Wat maken die laatste paar jaar dan nog uit."