Sybrand Buma over zijn nieuwe functie: "Voor mij voelt het als thuiskomen in Friesland"

CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma (53) is erg blij dat hij burgemeester van Leeuwarden wordt. Tegen Omrop Fryslân zegt hij, in het Fries: "Voor mij voelt het nog een beetje als thuiskomen in Friesland. Ik ben geboren in Workum, heb in Sneek gewoond en Leeuwarden is dé grote stad in een nieuwe gemeente na de herindeling. Het is een mooie gemeente en ik kijk ernaar uit om er te kunnen werken."
Buma in november 2013 in Leeuwarden, na een CDA-congres © ANP
"Ik ben vereerd met de aanbeveling van de raad in Leeuwarden, en ik dank ze voor het vertrouwen dat ze in mij stellen," geeft Buma aan.
De politicus vertelt dat hij veel zin heeft in zijn nieuwe baan. Toch kan hij nog niet veel zeggen over wat zijn plannen met de gemeente Leeuwarden zijn. "Er zijn grote uitdagingen voor de gemeente. Maar een burgemeester heeft geen eigen politieke agenda, ik wil het samen met de raad en het college doen. Dus als ik er ben zullen wij ons met elkaar inzetten voor de gemeente."

In het Fries

Voor de gemeente is het belangrijk dat Buma als burgemeester de Friese taal goed beheerst. Buma zegt daarover: "Ja, ik wil Fries spreken met de Friezen. En in de raad als het mogelijk is. Dus mijn Fries moet 100% worden."
Toch schakelt Buma over naar het Nederlands als hem gevraagd wordt of de functie in Leeuwarden niet een troostprijs is voor de CDA-voorman.
"Voor mij is het juist de hoofdprijs. Heel simpel, ik heb 17 jaar hier in Den Haag als lid van de Tweede Kamer gewerkt, ben 9 jaar fractievoorzitter geweest en 7 jaar politiek leider. Op het moment dat ik zag dat Ferd Crone afscheid nam heb ik meteen gedacht: hier ga ik op solliciteren. Dit past, dit is het moment. Dus voor mij is het echt een eer en een voorrecht om naar Leeuwarden te komen. En ja, daarvoor moet ik mijn baan hier opgeven."
Sybrand van Haersma Buma over het burgemeesterschap in Leeuwarden

Precies op tijd

Voor de CDA'er komt de overstap precies op tijd. "Er komt een moment dat je als politicus gaat denken: het is goed om langzamerhand het stokje over te gaan dragen, en je dus met een scherper oog kijkt naar wat er in het land gebeurt. Op dat moment kwam deze vacature. En ik realiseer heel goed dat dit nog in het parlementaire jaar is, maar de procedure gaat zoals 'ie is."
Buma: "Voor mij is dit toch het exacte moment dat ik zei: ik ben aan het nadenken over de toekomst en deze vacature, burgemeester van Leeuwarden, dat voelt zo goed, daar ga ik op schrijven."

Bestuurstraditie

Dat Buma uit een bestuurdersfamilie komt en zijn vader en grootvader opvolgt als burgemeester, maakt het burgemeesterschap volgens Buma erg bijzonder. "Maar, ik heb het als jongen nooit echt geambieerd. Ik moet heel eerlijk zeggen dat zoon van een burgemeester zijn minder leuk is als de burgemeester zelf zijn. Dus als kind heb ik nooit gedacht: dit wil ik ook. Ik ben nu heel bewust de politiek in gegaan."
Naar verwachting zal Buma eind augustus naar Leeuwarden komen. "Na zoveel jaar in de politiek heb ik echt de indruk dat ik met alle kennis, ervaring en het netwerk dat ik heb heel veel bij kan dragen aan Leeuwarden. Het is dus niet een soort levenslang doel, maar na de jaren op het Binnenhof is het voor mij de hoofdprijs."