Vooruitblikken op het fierljepseizoen: "Een erg interessante competitie"

Het fierljepseizoen begint zaterdag traditioneel met de wedstrijd in Buitenpost. Het lijkt een interessant seizoen te worden, met de toppers van afgelopen jaar, Thewis Hobma die toch doorgaat en met jonge talenten. We blikken met Freark Wijma, fierljepverslaggever voor Omrop Fryslân, vooruit op het nieuwe seizoen.
Thewis Hobma © Martin de Jong
Freark, wie zijn bij de mannen de grote favorieten?
"In de topklasse krijgen we een erg interessante competitie tussen de routiniers en de jonge talenten. Nard Brandsma is de favoriet, maar hij zal concurrentie krijgen van Fries kampioen Ysbrand Galema, Sytse Bokma en Hannes Scherjon. En natuurlijk van Thewis Hobma, die nog één seizoen wil vlammen."
Veel bekende namen. Zijn er ook nieuwkomers die we in de gaten moeten houden?
"Jazeker. Het is erg interessant wat de topjunioren van afgelopen jaar die nu bij de senioren zitten kunnen laten zien. Freark Kramer uit It Heidenskip werd bijvoorbeeld Nederlands kampioen in Burgum met een nieuw PR van 20,44 meter, een Fries juniorenrecord. Met zo'n afstand kun je ook winnen in de Topklasse. Ook Jan Teade Nauta sprong afgelopen jaar als junior al eens verder dan alle topklassers. En Bobby Zwaagman uit IJlst kan als tweedejaars-senior altijd voor een verrassing zorgen."
Freark Kramer © Martin de Jong
Hoe lijkt het bij de vrouwen, wie zijn daar de kanshebbers?
"In de topklasse is Sigrid Bokma uit It Heidenskip de favoriet. Zij won afgelopen jaar het klassement en de Friese titel. Anneke Broersma en Akke Dijkstra lijken vooralsnog de grootste concurrenten."
"Maar er komen in de loop van het seizoen twee erg goede kandidaten bij. Nederlands recordhouder Marrit van der Wal (17.58 m) kreeg afgelopen jaar een nieuwe kruisband na een ski-ongeluk en begint na een jaar revalidatie in de tweede klasse. En ook meervoudig Fries en Nederlands kampioen Anna-Jet Leyenaar uit Jutrijp zal weer beginnen. Ze hield op haar achttiende op vanwege een studie in Wageningen, maar zal nu acht jaar later toch weer los. Als zij goed presteren in de tweede klasse, kunnen ze na 8 juni promoveren naar de 1e klasse. En dan horen ze denk ik ook meteen bij de favorieten."
Dan hebben we nog de junioren, meisjes en jongens. Hoe lijkt het daar?
"Wietse Nauta en Jarich Wijnstra zullen waarschijnlijk uitmaken wie de beste Friese junior wordt. Bij de jongens knokken Rutger Haanstra en Wisse Broekstra om de hoofdprijzen.
En bij de meisjes gaat het tussen Tirza Boschma, Femke Rispens en Pytrix Westra. Maar in deze categorie zitten ieder jaar verrassende talenten."
Door een snellere aanloop kan de pols verder weg staan en dat zou ook hogere afstanden moeten opleveren.
Freark Wijma, fierljepverslaggever
Fierljeppen is een sport van de innovatie. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?
"De accommodaties worden steeds beter. Dat liet bijvoorbeeld Burgum het afgelopen jaar al zien met het NK, waar veel records zijn neergezet. Het NK dit jaar is in Zegveld, ook op een splinternieuwe schans. Verder zijn de Friese topljeppers intensief bezig geweest met sprinttraining en techniekverbetering. Door een snellere aanloop kan de pols verder weg staan en dat zou dan ook hogere afstanden moeten opleveren."
Waar kijk je het meest naar uit?
"Het fierljepper is een prachtige sport om naar te kijken, spectaculair, makkelijk te begrijpen en geschikt voor een breed publiek. Als de toppers de nieuwe techniek goed onder de knie hebben, krijgen we veel strijd en spannende finales. En hopelijk zien we zo nu en dan ook weer een uitsprong à la Aart de With en Hannes Scherjon; horizontaal uit de stok!"