Friese politiek blij met keuze voor Buma: "Hij is dé man voor deze post"

De gemeente Leeuwarden is vrijdagochtend wakker geworden met een potentiële nieuwe burgemeester. Donderdagavond werd in de raadsbijeenkomst bekendgemaakt dat Sybrand van Haersma Buma zal worden voorgedragen als de nieuwe burgemeester. Een conservatieve man in een progressieve stad, wat waren de eerste reacties in de provincie op het besluit?
© ANP
CDA-fractievoorzitter Sytse Brouwer is zeer blij met de keuze. "We hadden gehoopt dat dit zou gebeuren en we zijn er blij mee. Buma is een man met een heel groot netwerk, hij is een boegbeeld, iedereen kent hem, hij is een echte Fries, hij heeft een grote binding met Leeuwarden. Hij is dé man voor deze post."
Brouwer zit er niet over in dat Buma zijn oude functie verstrengeld zal raken met zijn nieuwe rol als burgemeester. "Hij is een CDA-man, maar ik ben ervan overtuigd dat hij dat achter zich kan laten en dat hij nu een nieuwe broodheer heeft. Dat staat boven de partijen."

'Rode stad'

"Buma voldoet aan het profiel. Hij is de best kandidaat, anders was hij niet gekozen", zegt PvdA-fractievoorzitter Lutz Jacobi. Dat Buma burgemeester wordt in een overwegend 'rode' stad, is volgens Jacobi geen probleem.
"De burgemeester moet de beste dingen doen voor onze gemeente en onze stad, met een goed netwerk. De uitdaging is, dat gold ook voor Crone toen hij hier kwam, dat je van alle mensen wordt."
"Hij is een hele serieuze kandidaat. We zijn allemaal heel erg blij met onze stad en onze gemeente en we willen dat er een zo goed mogelijke kandidaat solliciteert", zegt VVD-fractievoorzitter Serge Hollander.
Als leider van het CDA en als Tweede Kamerlid heeft Buma een sterk politiek profiel. Hollander denkt niet dat Buma zijn uitspraken in die rol aan hem zullen blijven kleven. "Hij gaat nu naar een hele andere soort functie, de functie van een burgemeester zonder kleur", zegt Hollander.

Politieke kleur

"We weten dat iemand een kleur heeft of heeft gehad, maar we verwachten wel dat het een burgemeester wordt van de hele gemeente. Van arm tot rijk, van links tot rechts en alles wat daartussen zit. Dat verwachten we nu ook van hem en dat is in de gesprekken ook met hem besloten."
Gemeentebelangen Leeuwarden-fractievoorzitter Gijs Jacobse kan zich ook wel vinden in het besluit. "Hij is iemand die zich niet onder hoeft te doen voor een burgemeester van Amsterdam met hetzelfde carrièrepad. Ik denk dat we heel erg blij mogen zijn met iemand met zijn connecties en capaciteiten."

Zwaargewicht

Aftredend burgemeester Ferd Crone heeft Buma meteen gefeliciteerd. "Ik ben heel blij dat er zo'n zwaargewicht komt. Ik heb zelf ook altijd gemerkt: je kunt hier blijven zitten, maar je moet het halen in Den Haag of in Brussel", vertelt Crone.
"Maar je moet iemand hebben die Friesland kent - hij kent Friesland van oudsher al veel beter dan ik - en dan heb je ook nog dat hij een geweldig netwerk heeft. Daarnaast heeft hij veel bestuurlijke ervaring én de traditie van zijn familie. Veel beter kun je niet vinden."

Oude bekenden

De twee mannen kennen elkaar al langer. Toen Crone in de Tweede Kamer zat, zat Buma al als medewerker bij de fractie. "Ik ken hem al 25 jaar. Hij kent heel veel mensen. Hij is ook heel degelijk, heel inhoudelijk."
"Dat politieke is pas de laatste jaren als fractievoorzitter sterk naar voren gekomen. Maar hij is hier geen partijpoliticus, hij is hier van alle partijen." Crone zegt zijn functie met veel vertrouwen over te dragen.