IFKS meet en weegt niet alleen IFKS-skûtsjes, maar ook een voormalig SKS-skûtsje

Het zou zomaar kunnen dat het voormalig SKS-skûtsje van de Súdwesthoeke een comeback maakt in de IFKS. Het schip is donderdagmiddag voor de IFKS-meting het water uit geweest. Schipper Age Bandstra houdt de kaarten nog een beetje tegen de borst, maar het is wel duidelijk dat hij serieuze plannen heeft.
IFKS weaget net allinnich IFKS-skûtsjes mar ek in âld SKS-skûtsje
"Dit jaar wordt het niets meer. Er moeten nieuwe zeilen komen en er is ook nog geen schipper", vertelt Bandstra. "Maar het kan zomaar zo zijn dat het oude kampioensschip in 2020 aan de start van de IFKS verschijnt."
De technische commissie weegt en meet donderdag en vrijdag onder leiding van Harm Kuipers de IFKS-skûtsjes. Van de 68 skûtsjes worden er elf gemeten. Alleen de skûtsjes die nieuw in de IFKS zijn of die verlengd of verkort zijn, worden gewogen en gemeten. Dat is bijvoorbeeld het geval met de 'Hoop van Zegen' van Chris van den Berg uit de kleine A-klasse. "Ik ken het lijstje niet uit mijn hoofd", zegt Kuipers. "Het zijn er veel."
Ferslachjouwer Maaike van der Hoek praat mei Harm Kuipers oer it wegen fan de skippen
De keuring wordt voor de derde keer gehouden. "We moeten flink doorwerken. Als iedereen op tijd komt, kan het mooi", zegt Kuipers. De commissie is ongeveer twee en een half uur per skûtsje bezig met de metingen.
Age Bandstra oer âld-kampioensskûtsje SWH by de IFKS-mjitting